Agris.cz - agrární portál

Poslanci chtějí změnou zákona zajistit financování dvou hřebčinců

2. 2. 2015 | ČTK

V souvislosti se záměrem přeměny zemských hřebčinců Písek a Tlumačov ze státních podniků na státní příspěvkové organizace navrhla skupina poslanců úpravu plemenářského zákona. Cílem je zajistit jejich další financování. Hřebčince zajišťují například výkonnostní testy a posuzování koní.

Hlavním zdrojem financování obou státních podniků byly dosud podle předlohy podpory z jednoho z dotačních programů ministerstva zemědělství. Titul ale bude muset s ohledem na platnou legislativu Evropské unie skončit, jinak by Evropská komise mohla zahájit vůči Česku řízení, píše skupina poslanců ze zemědělského výboru z ČSSD, KDU-ČSL, KSČM, TOP 09 a Starostů a Úsvitu v důvodové zprávě.

Návrh má plemenářský zákon upravit tak, aby se přizpůsobil změně právní formy hřebčinců, čímž se dlouhodobě stabilizuje jejich financování. Očekává se, že každý hřebčinec bude z kapitoly ministerstva zemědělství dostávat 18 milionů až 20 milionů korun ročně jako příspěvek na provoz a dalších pět milionů jako investiční dotaci.

O budoucí právní formě obou hřebčinců debatovali členové zemědělského výboru už v polovině ledna. Poslanci za ANO soudí, že předloha problém s financováním nevyřeší. Hřebčince by se měly podle nich převést na akciové společnosti. Bývalý ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) zase připomněl svůj záměr zařadit obě zařízení pod státní podnik Lesy ČR. Zástupci ministerstva uvedli, že se i o této variantě bude dál debatovat.

Předloha nejprve zamíří k posouzení kabinetu. Rozhodne o ní Parlament.

Schvalovací cestu nedávno naopak ukončila jiná předloha skupiny poslanců ze zemědělského výboru, která měla opětovně zavést náhrady rybářům za škody způsobené kormoránem velikým. Vláda s novelou už loni v květnu nesouhlasila. Připomněla mimo jiné, že ministerstvo životního prostředí vydalo už dřív povolení k odlovu těchto ptáků. Předkladatelé normu v polovině ledna stáhli.


Zdroj: ČTK, 2. 2. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 20:35