Agris.cz - agrární portál

Jihomoravským minipivovarům se loni většinou dařilo

3. 2. 2015 | ČTK

Jihomoravským minipivovarům se loni dařilo. Hlásí většinou zvýšení výstavu. Lidé u nich oceňují zejména speciály, lákají je také pivní styly, které v českých poměrech nejsou příliš obvyklé. ČTK to zjistila v anketě mezi minipivovary v regionu.

Například Slavkovský pivovar vaří speciály dvakrát do měsíce. "Hospodští si na to zvykli, hodně na to slyší," uvedl Zdeněk Vlček, který má na starosti obchod minipivovaru. Speciální várky mají podle něj obsah deset až 20 hektolitrů. Pivovar vybírá světové pivní styly, vaří piva belgická nebo americká. Kromě toho má na skladu svou klasickou produkci spodně kvašených piv. "Máme asi 30 hospod, které nás pravidelně berou, dalších 30 až 40 jsou ochutnávkové pivnice, kde se piva střídají," uvedl Vlček. Minipivovar, který před dvěma lety postavila společnost Destila, jež se zabývá výrobou technologií pro pivovary, loni vyrobil 2600 hektolitrů piva. Asi o čtvrtinu více než v roce 2013.

Stálicí na trhu je jeden z prvních minipivovarů v Česku - brněnský Pegas. Loni si výrobně udržel hranici 2400 hektolitrů. "Výroba se řídí spotřebou v naší pivnici, ve které se prodá cca 80 procent produkce pivovaru," uvedl sládek Jiří Čejka. Minipivovar produkuje čtyři základní druhy piva. "K tomu je vždy v nabídce také jeden speciál, který se střídá zhruba po měsíci. Jedná se více méně o variace na zahraniční pivní styly. Nyní je například na čepu Porter, poté bude následovat světlé svrchně kvašené pivo s podílem žitného sladu R.I.P.A.," uvedl Čejka.

Minipivovarů na jižní Moravě stále přibývá. Loni začal vařit Městský zámecký pivovar Oslavany a vyrobil kolem 500 hektolitrů piva. V nabídce má tři stálé druhy piv, k tomu přidává speciály. "V letošním roce bychom chtěli výstav pivovaru zvýšit a nabídnout naše piva i v okolních městech a obcích," uvedl sládek pivovaru Tomáš Darebný.

Kocem loňského roku spustil výrobu brněnský pivovar, který nese jméno sládka Petra Hauskrechta. Vlastní hospody zatím nemá. "Restaurace zatím naše pivo zkouší, letos bychom chtěli vyrobit 2500 hektolitrů," uvedl Pavel Havlík z Brněnské pivovarnické společnosti, která pivovar založila.


Zdroj: ČTK, 3. 2. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 18:21