Agris.cz - agrární portál

Podle mlékařů řetězce v Česku dávají přednost zahraniční produkci

3. 2. 2015 | FinančníNoviny.cz

Výrobci mléčných produktů si stěžují, že některé zahraniční obchodní řetězce v Česku nahradily jejich výrobky produkty ze svých mateřských zemí. Mělo se tak stát v souvislosti s uvalením sankcí na dovoz potravin z EU do Ruska. Na konferenci Retail Summit 2015 to uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka.

"Na mě se obrátí někteří výrobci mléčných výrobků a řeknou: Nám teď v říjnu na konto ruského embarga z jednoho obchodního řetězce vylistovali 30 produktů a my tam prakticky nemáme co prodávat," uvedl Juračka. Neoficiálně se poté prý dozvěděl, že řetězec dostal příkaz od své nizozemské mateřské společnosti, aby preferoval výrobky od nizozemských potravinářů a zemědělců. Takový stav považuje ministr za "velice problematický".

Velkým tématem Retail Summitu je kvalita potravin v ČR. "Bohužel máme případy, že různé zahraniční firmy dodají do ČR pod stejnou značkou jinou kvalitu, než by si dovolily prodávat ve své zemi," uvedl člen představenstva Agrofertu a viceprezident Potravinářské komory Jaroslav Kurčík. Každý český výrobce podle něj dokáže vyrobit "správnou nebo očekávanou kvalitu". Problém je ale v tom, že trh je pod tlakem cen, kdy pro spotřebitele jediným rozhodovacím nástrojem je právě cena.

"Já jsem ujišťován vlastními chuťovými buňkami, že Coca-Cola koupená na české straně hranice je jiná než Coca-Cola koupená na německé straně, aviváž je jiná, prací prášky," uvedl šéf Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Autor: ČTK

www.ctk.cz


Zdroj: FinančníNoviny.cz, 3. 2. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 16:04