Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 3.2.2015

4. 2. 2015 | Agris

Státu chybí tisíce hektarů půdy. Jurečka zakáže její prodej

Úředníci v minulosti rozprodali tolik pozemků, že jich nemají dost na veřejně prospěšné stavby nebo vyřízení restitucí. Český stát v minulosti rozprodal více pozemků, než kolik si mohl dovolit. Nyní mu tak schází půda na vrácení restituentům, ale třeba i na případnou směnu kvůli stavbám dálnic či protipovodňových hrází.

Podle mlékařů řetězce v Česku dávají přednost zahraniční produkci

Výrobci mléčných produktů si stěžují, že některé zahraniční obchodní řetězce v Česku nahradily jejich výrobky produkty ze svých mateřských zemí. Mělo se tak stát v souvislosti s uvalením sankcí na dovoz potravin z EU do Ruska. Na konferenci Retail Summit 2015 to uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Rusko prý zvažuje zavedení cenových stropů u potravin

Ruská vláda uvažuje o zavedení limitů pro maloobchodní ceny základního potravinářského zboží. Uvedl to podle ruských zpravodajských agentur vicepremiér Arkadij Dvorkovič. Potraviny v Rusku výrazně zdražují kvůli oslabení rublu a dovoznímu embargu. Vláda by podle vicepremiéra mohla rovněž poskytnout regulátorům větší pravomoci k prosazování současných předpisů pro maloobchod.

Malé farmy hospodaří na větším podílu zemědělských ploch než dřív

Tuzemské malé farmy hospodaří na větším podílu zemědělských ploch než dříve, za posledních 15 let jejich podíl stoupl zhruba na 35 procent zemědělských ploch. Ve středních Čechách to představuje asi 200.000 hektarů.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.


Zdroj: Agris, 4. 2. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 05:46