Agris.cz - agrární portál

Vývoz lihovin z USA byl loni pátým rokem za sebou rekordní

4. 2. 2015 | ČTK

Vývoz lihovin ze Spojených států loni vzrostl o 3,7 procenta na 1,56 miliardy dolarů (37,7 miliardy Kč) a pátým rokem za sebou byl rekordní. Celkový prodej lihovin v zemi pak stoupl o čtyři procenta na 23,1 miliardy USD, hlavně díky vysokému růstu prodeje whisky a bourbonu. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil americký svaz obchodníků s lihovinami Distilled Spirits Council.

Objem prodeje v USA stoupl o 2,2 procenta na 210 milionů přepravek. Objem prodeje bourbonu a whisky z Tennessee se zvýšil o 7,4 procenta, irské whisky o 9,1 procenta a jednodruhové skotské o 6,4 procenta. Objem prodeje vodky vzrostl o 3,7 procenta.

Vývoz whisky a bourbonu z USA loni již druhým rokem za sebou překonal hranici jedné miliardy USD. Největším trhem pro americké destilované lihoviny podle objemu tržeb byla Kanada. Za ní následovaly Británie, Německo, Austrálie a Francie. Nejvyšší nárůst prodeje pak zaznamenala Brazílie, Dominikánská republika, Bahamy, Izrael a Spojené arabské emiráty.

Bourbon a Tennessee whisky se řadí do jedné kategorie. Oba nápoje se vyrábějí stejným způsobem a mají stejné přísady. Hlavní rozdíl je v tom, že whisky Jack Daniel's a další lihoviny označované jako Tennessee whisky se nechají před uložením do sudů ke zrání překapat přes dřevěné uhlí.

Kentucky má na celosvětové produkci bourbonu podíl 95 procent. Agentura AP upozornila, že počet sudů s bourbonem, které v Kentucky zrají, je vyšší než počet obyvatel tohoto amerického státu.


Zdroj: ČTK, 4. 2. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.05.2024 17:02