Agris.cz - agrární portál

ÚOHS zastavil obě řízení, které se týkaly lesnických tendrů

4. 2. 2015 | ČTK

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zastavil obě správní řízení, které se týkaly tendrů státního podniku Lesy ČR na lesnické práce a prodej dřeva od roku 2015. V obou případech antimonopolní úřad zamítl i vydání předběžných opatření. ČTK to dnes řekla Milena Marešová z tiskového odboru ÚOHS.

"V obou případech návrhy firem směřovaly proti postupu zadavatele při posuzování mimořádně nízké nabídkové ceny. V obou případech rovněž bylo požadováno navrhovateli vydání předběžného opatření, což ÚOHS zamítl," uvedla Marešová.

Jedno z rozhodnutí je už pravomocné. Týká se prací v regionu Buchlovice. Společnost Kloboucká lesní, která zakázku napadla, už vzala svoje podání zpět. Obdobně skončila i část týkající se regionu Domažlice. Tam se k ÚOHS odvolala společnost T.E.P. Holz. ÚOHS řízení letos v lednu zastavil z důvodu bezpředmětnosti. Lesy ČR už uzavřely s vítězem smlouvu. "V současné době běží lhůta pro podání rozkladu," uvedla Marešová.

Vítězem téměř třetiny miliardového tendru Lesů ČR na lesnické práce a prodej dřeva od roku 2015 se stala společnost Uniles ze skupiny Agrofert ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Celkem se soutěžilo o 33 kontraktů pokrývajících asi pětinu lesů podniku.

Pětiletý tendr 2015+ navazuje na tendry 2014+ a 2013+, při nichž se soutěžilo o práce vždy zhruba na pětině území státních lesů. Výjimkou byla soutěž o celé území v tendru 2012+, kdy Lesy ČR zavedly takzvaný senátní cyklus, při němž se každý rok soutěží o pětinu území. V loňském tendru 2014+ byla nejúspěšnější Stora Enso Wood Products Ždírec, která zvítězila na šesti jednotkách, za ní byla firma PROGLES s pěti kontrakty.


Zdroj: ČTK, 4. 2. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 01:09