Agris.cz - agrární portál

Jihomoravské pivovary chystají speciály na velikonoční svátky

9. 2. 2015 | ČTK

Jihomoravské pivovary chystají speciály na velikonoční svátky. Starobrno dnes například začalo s várkou zeleného piva. K dispozici ho bude celkem 4700 hektolitrů, část je určena pro slovenský trh. ČTK to zjistila v anketě mezi pivovary.

Starobrno vaří zelené pivo už podesáté. "Vaříme ho po celou dobu podle stále stejné receptury a na desetileté výročí tohoto unikátního speciálu jsme velmi hrdí," uvedl Jiří Brňovják ze Starobrna. Pivo s charakteristickou barvou se ve starobrněnském pivovaru poprvé vařilo v roce 2006, tehdy to bylo pouze 80 hektolitrů. U zrodu speciálu stál sládek Petr Hauskrecht, který má od loňska v Brně vlastní minipivovar.

Také on chystá speciál na Velikonoce. Bude to PH 13 Marcen, jako variace na středověké březnové pivo. Pivo s Haukrechtova pivovaru bude mít jantarovou barvu díky vyššímu podílu karamelového sladu v sypání. Sládek jím doporučuje zapíjet dozlatova upečenou kachnu, nebo třeba kohouta na víně. Dvě várky Marcenu uvařené v závěru minulého týdne by měly dozrávat zhruba v polovině března.

Slavkovský pivovar žádný speciál s bylinným výluhem ani pivo honosící se barvami nechystá. Novinkou bude německý typ piva z oblasti Düsseldorfu tzv. Alt Bier. "Druhé velice ojedinělé pivo jsme nazvali Slavkovský Staročeský ležák - Proskovec. Přídomek je odvozen od původní a základní odrůdy hanáckého sladovnického ječmene, který byl znovu vypěstován pro potřeby Výzkumného ústavu sladovnického a je brán jako klenot českého pivovarnictví 19. stolet," uvedl Zdeněk Vlček ze Slavkovského pivovaru.

Na Velikonoce se chystají i některé menší minipivovary. Ten z Moravského Žižkova uvaří 12° Velikonoční ležák - spodně kvašené, nefiltrované, nepasterované pivo z českého sladu, které bude třikrát chmeleno Žateckým poloraným červeňákem. Minipivovar loni uvařil 900 hektolitrů piva.

"V letošním roce doufáme, že se výstav bude samozřejmě i nadále zvyšovat. V průběhu roku budeme vařit speciály jako doposud a snad se nám podaří zařadit i nějakou novinku," uvedl Ondřej Šraga z minipivovary.


Zdroj: ČTK, 9. 2. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 10:21