Agris.cz - agrární portál

Europarlament by uvítal informace o původu zpracovaného masa

11. 2. 2015 | ČTK

Spotřebitelé mají právo znát původ masa ve zpracovaných potravinách, například v lasagních či párcích. Dnes se na tom na plenárním zasedání ve Štrasburku shodl Evropský parlament, podle něhož by takové informace po nedávném skandálu s nepřiznanou koninou zvýšily důvěru zákazníků v potravinářské produkty. Zákazníci v EU znají už teď původ nezpracovaného hovězího a od dubna budou mít přehled rovněž o nezpracovaném vepřovém, skopovém, kozím a drůbežím mase.

Rozšíření spotřebitelských informací u zpracovaného masa podle kritiků povede ke zdražování. Podle Evropského parlamentu ale jasné označení původu zpracovaného masa ve výrobcích jednoznačně posílí důvěru spotřebitelů v prodávané produkty a zároveň přinutí výrobce lépe rozkrýt výrobní procesy. Zda se však europoslanecký návrh stane skutečností, není jasné, neboť usnesení, které vyzývá Evropskou komisi k přípravě příslušné směrnice, je nezávazné.

Někteří obhájci navrhovaného opatření argumentují tím, že zákazníci jsou nyní v podstatě uváděni v omyl, když si na etiketě u zpracovaného masného výrobku zjistí zemi výroby. Ta se totiž nemusí shodovat s původem použitého masa. Europarlament také poukázal na výsledky průzkumu veřejného mínění, podle kterých je pro 90 procent respondentů informace o původu masa důležitá. 

V Evropské unii se začalo o původu hovězího informovat v souvislosti s nemocí šílených krav (bovinní spongiformní encefalopatie, BSE). Povinně se tyto údaje u nezpracovaného hovězího a výrobků z něj musejí uvádět od ledna 2002. Spotřebitel tak může zjistit, kde se zvíře narodilo, kde bylo chováno a kde poraženo. Od letošního dubna se označování původu rozšíří i na nezpracované vepřové, skopové, kozí a drůbeží maso.

Skandál s nepřiznaným koňským masem v potravinách v Evropě vypukl předloni v lednu. Tehdy se koňská DNA našla v mražených mletých karbanátcích prodávaných v supermarketech v Irsku a Velké Británii. Později se ukázalo, že do podvodů s koninou byla zapletena jatka a obchodníci s masem od Rumunska po Nizozemsko. Výrobci nahrazovali levnější koninou dražší hovězí maso. Několik případů bylo v rámci aféry odhaleno i v České republice.


Zdroj: ČTK, 11. 2. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 21.12.2025 09:03