Agris.cz - agrární portál

První kontroly alergenů: restaurace informují špatně, zapomínají na pití

12. 2. 2015 | iDNES.cz

Část restauratérů informuje o alergenech příliš vágně, informace dávají až na vyžádání, případně zapomínají na nápoje. Na nedostatky narazili hygienici v 130 případech, což odpovídá 12,6 procentům kontrolovaných podniků. Restauratéři prozatím dostali jen symbolické pokuty.

Nová povinnost restauratérů uvádět informace o zastoupení alergenů v nabízených pokrmech platí od 13. prosince. Část hospodských ji však vůbec nezaznamenala.

„V rámci lednových kontrol došlo také k případům, kdy informace nebyla poskytována vůbec, a to nejčastěji kvůli jazykové bariéře, neznalosti této povinnosti, nebo jejího nenaplnění. Nedostatky při informování zákazníků o alergenech v potravinách byly zaznamenány rovněž u pokrmů nabízených přes internet a rozvozu jídel na objednávku,“ shrnul hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta.

Celkově se problémy vyskytly ve 130 případech z 1 032 kontrol. Jedním z nejčastějších nedostatků je obecné informování - alergeny sice lze viditelně dohledat, ale složky se nevztahují ke konkrétním pokrmům. Někteří hostinští zapomínají na to, že se povinnost vztahuje i na nápoje a balené potraviny.

Problémy se vyskytují i u nabídky nebalených potravin, například u pečiva v kavárnách či v cukrárnách. Kontroloři také často narazili na to, že informace jsou sice k dispozici, ale zákazník neví, kde nebo kdo mu je poskytne.

„Finanční sankce nelze přesně vyčíslit, jelikož ve většině případů byla pokuta uložena i za další nedostatky současně zjištěné. Jedná se ale řádově o desetitisíce korun,“ uvedlo ministerstvo zdravotnictví.

 


Zdroj: iDNES.cz, 12. 2. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 21.12.2025 09:11