Agris.cz - agrární portál

Bauer Technics staví v Bělorusku farmu za téměř miliardu korun

19. 2. 2015 | ČTK

Česká firma Bauer Technics předala v Bělorusku první etapu farmy pro chov prasat a zahájila druhou. Celková hodnota díla je v přepočtu 966 milionů korun. Tendr společnost vyhrála v červnu 2010, ale se stavbou začala kvůli klimatickým podmínkám v roce 2012. Je to první farma v Bělorusku postavená podle nových běloruských veterinárních předpisů po vypuknutí epidemie afrického moru. ČTK to dnes řekl obchodní ředitel společnosti Karel Líkař.

"Kapacita první etapy je 1200 prasnic s roční produkcí zhruba 24.000 až 28.000 prasat. Farma je nejmodernější v Bělorusku. Je vybavena elektronickými krmnými stanicemi, každá prasnice má čip a systémy jsou kontrolovány přes modem z centrály Bauer Technics," popsal Líkař.

Firma dodává projekt na klíč, tedy od zpracování projektu v táborském ateliéru, přes konstrukce hal, kompletní technologii, až po stroje a zvířata od firmy Genoservis. Celkem bylo ve špičce do výstavby zapojeno přes 100 montérů a stavařů, na projektu se podílely desítky českých firem a subdodávkami i partneři z USA, Holandska, Německa, Rakouska, Dánska a Slovenska.

Stavba v běloruském Borisově byla rozložena do dvou etap. Nyní společnost přechází k výstavbě druhé etapy, která je financována KB Praha s pojištěním od státní Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP). Kapacita bude opět 1200 prasnic a součástí je i výrobna krmných směsí.

"Vzhledem k tomu, že v Bělorusku nyní všeobecně chybí maso a zároveň se díky sankcím EU zvýšil zájem o export do Ruska a dalších zemí, projekt byl zařazen mezi prioritní projekty vlády. Současně byly i extrémně zkráceny termíny realizace a projekt je pod abnormální kontrolou politiků," uvedl Líkař.

Společnost Bauer Technics byla založena v roce 1992, zpočátku jako prodejní a servisní skupina pro BAUER GmBH Voitsberg a v průběhu let se stala lídrem na trhu v oboru dodávek farem a klíč. Za jejím úspěchem stojí využívání nejmodernějších technologií v této oblasti.

Velké projekty realizuje po celém světě, zejména v Rusku, na Ukrajině, v Bělorusku, Alžíru a na Slovensku. Jedná se o komplexní dodávky investičních celků, včetně staveb a technologií pro oblast zemědělství a potravinářství - kompletní farmy pro chov a výkrm, zpracování masa a mléka, uskladnění zemědělských produktů, ale i pro oblast ekologie jako je uskladnění a zpracování exkrementů včetně bioplynových reaktorů.

Firma v uplynulých letech dosahovala ročního obratu zhruba půl až tři čtvrtě miliardy korun.


Zdroj: ČTK, 19. 2. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 11:18