Agris.cz - agrární portál

Zemědělci již někde začali s jarními pracemi na polích

28. 2. 2015 | ČTK

Díky příznivému počasí zahájili již zemědělci na některých místech Česka jarní práce na polích. Začali sít některé jarní plodiny či přihnojovat ozimy, řekl dnes ČTK předseda Asociace soukromého zemědělství (ASZ) Josef Stehlík. Ve srovnání s extrémně brzkým začátkem prací v loňském roce je letos začátek zhruba o týden ve skluzu. Proti běžným rokům však mají pěstitelé i přesto zhruba 14denní náskok.

V oblastech s příznivějšími podmínkami a lehčími půdami začali podle Stehlíka již někteří farmáři především se setím máku nebo jarní pšenice. Někde už pěstitelé provedli přihnojování řepky a ozimých obilovin. "Já jsem dneska již také sil jarní pšenici," sdělil ČTK Stehlík, který sám hospodaří na rodinném statku na Berounsku.

"Na příští týden hlásí ochlazení a nějaké přeháňky, tak je otázka, zda to bude pokračovat dál," podotkl. Oproti loňskému roku vykazuje podle něj začátek prací zhruba týdenní zpoždění. Zima letos nebyla tolik suchá, v půdě je více vláhy a její vysychání je proto pomalejší.

Zemědělci v Česku loni na podzim oseli ozimými plodinami 935.000 hektarů polí, což je o 3,4 procenta menší plocha než o rok dříve. Výměra plochy s ozimou řepkou se podle odhadů rozšířila o necelé procento na 393.000 ha.


Zdroj: ČTK, 28. 2. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 23:59