Agris.cz - agrární portál

Páté sdružení získalo povolení používat místní značení vín

2. 3. 2015 | ČTK

Páté sdružení vinařů získalo od ministerstva zemědělství povolení používat označení víno originální certifikace (VOC). Budou ho užívat vinaři z Valtic na Břeclavsku. ČTK to řekl jeden z organizátorů sdružení Milan Sedláček.

Pod značkou VOC Valtice půjdou na trh vína typická pro zdejší vinice - Sylvánské zelené a Ryzlink rýnský, stejně jako kupáž (cuvée) z obou odrůd. "Sylvánské zelené je odrůda, která má ve Valticích staletou tradici a v současné době valtické Sylvánské je u vinařské veřejnosti pojmem hodně skloňovaným," uvedl Sedláček.

Ryzlink rýnský, odrůda původem od Rýna a Mosely, za staletí na Moravě již zdomácněl, jeho moravská verze je podle odborníků odlišná od rýnských vín. "Tolik meruňkových a lipových tónů u jiných, než u moravských Ryzlinků, jinde není. Na Valticku založili tradici pěstování odrůdy knížata Liechtensteinové a víno králů zde dosahuje výjimečné kvality," uvedl Sedláček.

Do VOC Valtice se zapojilo pět vinařských firem - Moravíno Valtice s.r.o., CHÂTEAU VALTICE - Vinné sklepy Valtice, a. s., Střední vinařská škola Valtice, Vinařství Petr Procházka a Vinařství Ing. Jiří Kopeček.

Valtické VOC se tak přiřadilo k již dříve schváleným spolkům VOC Modré Hory, VOC Znojmo, VOC Blatnice a VOC Mikulov. VOC je zkratkou pro označování vín originální certifikace v ČR. Vína uváděná na trh nekontroluje státní zemědělská a potravinářská inspekce, ale instituce k tomu místně vytvořená. Cílem systému je prosadit víno s kontrolovaným původem a charakterním výrazem odrážející místní terroir. Vína jsou specifická tím, že hrozny, ze kterých jsou vyrobena, pocházejí pouze z vinic ležících ve schválených polohách daného regionu. Vinaři sami vyberou vinařské trati, které jsou pro výrobu nejvhodnější.


Zdroj: ČTK, 2. 3. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 02:05