Nová cukrárna v Olomouci se sladce jen tváří a voní po tvarůžkách
3. 3. 2015 | ČTK
Zvenčí nová provozovna v historickém centru Olomouce vypadá jako obyčejná cukrárna, při příchodu dovnitř ale návštěvníky překvapí lehký závan povědomé vůně, kterou mozek nemá spojenou se sladkostmi. Většina zákusků pečlivě srovnaných v chladicí vitríně je totiž vyrobena z olomouckých tvarůžků. Majitelé tvarůžkové cukrárny, která už několik let úspěšně funguje v Lošticích na Šumpersku, se rozhodli expandovat do Olomouce, jejíž jméno je nedílnou součástí názvu tohoto pikantního sýra s nezaměnitelným aroma.
Tvarůžková cukrárna byla v Olomouci slavnostně otevřena dnes dopoledne. "Rozšířili jsme tady nabídku tvarůžkových moučníků. Doporučila bych i naši specialitu, kterou je tvarůžkový tatarák s topinkami a umíme i skvělý tvarůžkový pohár," řekla novinářům provozovatelka tvarůžkové cukrárny v Olomouci Blanka Poštulková.
Cukrárna má v nabídce dvě desítky druhů moučníků a dortů, z nichž se line typická vůně tvarůžků. Lidé si mohou v cukrárně pochutnat také na tvarůžkovém chlebíčku, bramboráčku, langoši či tvarůžkovém hamburgeru. Provozovatelé cukrárny už dali dohromady recepturu na tvarůžkový koktejl, který nabízí při výjimečných příležitostech a letos by jej měli představit i v Olomouci.
Olomoucké tvarůžky jsou jediným původním českým sýrem. Jejich historie na Hané spadá do 15. století. Majitelé tradiční cukrárny v Lošticích před několika lety přišli na to, že z tvarůžků lze kromě pomazánek či smažených jídel vyrábět také dorty a zákusky, které se na první pohled tváří sladce, ale chutnají slaně a mají typickou vůni. V roce 2009 se proto pustili do vymýšlení tvarůžkových moučníků, aby mohli turistům, kteří přijedou navštívit nedalekou tvarůžkárnu A.W. a muzeum tvarůžků, nabídnout pikantní pochoutku.
Jako první vznikl loštický šáteček a koláček. V nabídce netradiční cukrárny nyní nechybí tvarůžkové šátečky, kremrole, koláče, vdolky, dorty, rolády, lokše, štrúdl či řezy plněné tímto aromatickým sýrem. Základem většiny moučníků jsou korpusy z listového těsta a lehká tvarůžková pěna.
Cukrárny v Lošticích a Olomouci mají v nabídce i několik sladkých moučníků, které ale ve vitríně zabírají mnohem méně místa. "Hosté si začínají vybírat u tvarůžkové vitrínky a dají si tak dva či tři kousky tvarůžkových moučníků. Pak přejdou ke sladké vitrínce pro sladkou tečku," podotkla s úsměvem Poštulková. Zatímco zahraniční návštěvníci bez obav tvarůžkové moučníky ochutnají, Češi jsou prý opatrnější. "Hodně lidí v naší cukrárně přišlo tvarůžkům na chuť a naučilo se je jíst," dodala.
Cukrárna má v nabídce také tvarůžkové dorty, které jsou na první pohled k nerozeznaní od těch sladkých. "Lidé si je objednávají například na oslavy narozenin či rodinná výročí. Dokonce i na svatební hostiny," řekla Poštulková. Návštěvníci si mohou v cukrárně koupit i suvenýr v podobě marcipánových tvarůžků. Poštulková věří, že tvarůžková cukrárna v centru Olomouce nebude mít o návštěvníky nouzi a stane se oblíbenou zastávkou místních i turistů.
Petr Běhal
Zdroj: ČTK, 3. 3. 2015
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 23.12.2025 08:21
