Agris.cz - agrární portál

Nový vlastník kutnohorského pivovaru musí obnovit výrobu piva

6. 3. 2015 | ČTK

Nový vlastník kutnohorského pivovaru musí v areálu obnovit výrobu piva a ročně vařit nejméně 30.000 hektolitrů. Vyplývá to z podmínek výběrového řízení na prodej areálu, které by tento měsíc měli dostat na stůl městští zastupitelé. Radnice nechce, aby byl areál využíván k jiným účelům a byl třeba přestavěn na ubytovnu, řekl dnes novinářům starosta Martin Starý (Kutnohorská změna).

O odkoupení pivovaru, který před časem opustila skupina Heineken, se zajímá jeden soukromý investor, který by ho chtěl opravit a znovu v něm vařit pivo. Zároveň by chtěl v areálu zachovat kulturní akce a pořádat v něm i trhy. Podle Starého se navíc objevili i další dva možní uchazeči. "Uvidíme, jestli splní ty podmínky a jestli do toho půjdou taky," uvedl.

Radnice chce areál prodat minimálně za 15,5 milionu korun a stanovuje si i některé podmínky, například složení milionové kauce. Do roka od prodeje musí být zažádáno o stavební povolení a do dvou let od jeho získání by v areálu měla být obnovena výroba. V konečné fázi má být výstav nejméně 30.000 hektolitrů ročně.

"Když by to všechno dobře šlo, tak do dvou let by se v pivovaru mohlo vařit pivo," předpokládá starosta. Byl by také rád, kdyby nový vlastník měl sídlo v Kutné Hoře, aby výnosy z daní plynuly do městského rozpočtu. V případě Heinekenu to tak nebylo.

Pivovar v minulosti vařil kolem 200.000 hektolitrů piva, v posledních letech však byla výroba v útlumu. Heineken v Kutné Hoře v roce 2009 ukončil výrobu a přesunul ji do Velkého Března. Další rok už byl areál i bez technologie, která byla demontována a odvezena.

S ukončením výroby piva v Kutné Hoře nesouhlasila řada místních lidí. Svůj nesouhlas dali najevo protestními akcemi. Město od té doby pro areál hledá využití.


Zdroj: ČTK, 6. 3. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 17:07