Čeští potravináři „odsolili" část jídel
10. 3. 2015 | Denik.cz
Vysoký krevní tlak, zadržování vody v organismu nebo poškození ledvin. To je jen drobný výčet toho, co může lidskému tělu způsobit nadměrné solení. Lékaři na nešvar s přílišným používáním soli upozorňují dlouhodobě, jejich volání teď částečně vyslyšely některé potravinářské firmy. Hlavně ty, které v Česku vyrábějí instantní potraviny. Před pěti lety se zavázaly, že sníží obsah sodíku na polovinu. Včera Potravinářská komora ČR oznámila, že cíl byl splněn.
„Celkový denní příjem sodíku, zvláště soli, potravou by neměl převyšovat 2,4 g na dospělého," uvedl včera prezident Potravinářské komory ČR Miroslav Toman. Podle něj se pětici největších producentů – Hügli Food, Nestlé Česko, Unilever a Vitana – podařilo dostat sodík na úroveň 1,2 gramu na jednu porci. Někde jsou i pod touto úrovní. Část firem na „odsolení" jídel podle Tomana založila i obchodní strategii. Platí to třeba pro Vitanu (zavedla řadu jídel Natur). Z českého závazku navíc budou profitovat i ostatní zákazníci, Hügli Food například snížil úroveň sodíku i pro pokrmy určené pro maďarský trh. Společnostem se navíc daří snížit obsah sodíku i v některých specifických potravinách, jako jsou instantní nudle, které jsou označeny jako ostré a kořeněné. Součástí opatření je přehlednější značení na obalech.
„Všechny společnosti ohlásily zlepšení informování spotřebitelů a zavedení dobrovolného značení výživových údajů na jednu porci včetně uvedení procent z referenční hodnoty příjmu na obalech značkových výrobků," potvrdil Toman.
Najděte si éčka
Ministerstvo zemědělství spustilo novou aplikaci pro chytré telefony a tablety. Jmenuje se podobně jako stejnojmenná kampaň – „Víš, co jíš?". Lidé si pomocí této služby mohou přímo v obchodech najít seznam povolených přídatných látek (lidově éček) v potravinách. Nakupující mohou informace o těchto látkách vyhledávat jak pomocí E kódů, tak pomocí jejich názvů uvedených na obalech. Spotřebitelům je k dispozici ke stažení pro mobily se systémem Android v „Obchod Play".
Autor: Jan Klička
Zdroj: Denik.cz, 10. 3. 2015
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 23.12.2025 23:07
