Agris.cz - agrární portál

Počet minipivovarů v Česku loni vzrostl o čtvrtinu na 280

18. 3. 2015 | FinančníNoviny.cz

V Česku nadále přibývá minipivovarů, za poslední rok se jejich počet zvýšil více než o čtvrtinu na zhruba 280. Celková produkce nejmenších pivovarů loni vzrostla o 30 procent. Přestože je jich asi šestkrát více než velkých pivovarů, jejich podíl na výrobě piva v Česku je odhadován zhruba na jedno procento. Novinářům to dnes řekl prezident Českomoravského svaz minipivovarů Jan Šuráň.

Podle Šuráně je těžké odhadovat, kde se počet minipivovarů zastaví. "Já odhaduji, že to bude tak mezi 350 a 400 minipivovary," uvedl. "Před dvěma roky jsem si říkal, že když jich bude 250, tak to bude tak akorát, dneska už jich je 280," dodal. Stále se staví další a jejich počet letos překročí 300. Pode Šuráně navíc vznikají čím dál větší minipivovary.

Celková produkce minipivovarů se podle odhadů svazu pohybuje mezi 200.000 až 250.000 hektolitry, což je asi 1,2 až 1,3 procenta celého trhu. "To je tak na úrovni pivovaru Bernard včetně jeho nealkoholické produkce," uvedl pro ilustraci Tomáš Erlich ze Sdružení přátel Piva.

Malé restaurační pivovary nemohou velkým výrobcům konkurovat z hlediska množství vyrobeného piva a ceny. Jejich pivo je v průměru o deset až 50 procent dražší, než pivo od velkých výrobců. Minipivovary se proto snaží zákazníky lákat na jiný typ piva, než je světlý ležák, který je v Česku i celosvětově nejrozšířenější. Díky malým vyráběným objemům mohou více experimentovat a vařit speciály či ochucená piva.

Některé pivovary, které před několika lety začaly v kategorii minipivovarů, tedy s ročním výstavem pod 10.000 hl, tuto kategorii přerostly. Jde například o pivovary Kácov či Chotěboř, uvedl Šuráň. Naopak například pivovar Herold z Březnice, který v minulosti vaříval okolo 30.000 hl ročně, do kategorie minipivovarů spadl.

Nejmenší pivovarům se na trhu daří navzdory tlaku velkých pivovarů, z nichž mnohým v posledních letech prodeje klesají či stagnují. "Velké pivovary se zahraničním kapitálem jsou účinně propagovány v televizních reklamách a mohou finančně přímo ovlivňovat restaurace," uvedl prezident svazu Jan Šuráň. Záleží pak podle něj na tom, jaký má konkrétní minipivovar v daném regionu postavení, a jak dokáže tlaku velkých výrobců odolávat. "Nyní se jim ale blýská na lepší časy, jelikož malé a velké pivovary zakopaly pomyslnou válečnou sekeru a hodlají v zájmu oboru spolupracovat," dodal.

Údaje o loňské produkci českého pivovarnictví nejsou dosud k dispozici. Předloni pivovary uvařily 19,3 milionu hektolitrů piva, o 0,6 procenta meziročně více. Domácí spotřeba meziročně klesla o 1,1 procenta, vývoz vzrostl meziročně o devět procent. Na výrobě piva se předloni podílelo šest velkých pivovarských společností, 29 samostatných pivovarů a dalších zhruba 215 minipivovarů a restauračních pivovarů.

Autor: ČTK

www.ctk.cz


Zdroj: FinančníNoviny.cz, 18. 3. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 07:46