Agris.cz - agrární portál

Znovín Znojmo loni dosáhl jednoho z nejvyšších zisků

20. 3. 2015 | ČTK

Znovín Znojmo loni dosáhl jednoho z nejvyšších zisků posledních let. Firma vydělala po zdanění přes 25 milionů korun. Je to více než trojnásobek zisku z roku 2013. Za růstem je mimo jiné výrazné omezení výroby levných vín plněných do litrových lahví. ČTK to dnes řekl ředitel společnosti Pavel Vajčner. 

"Posilujeme segment dražších vín s vyšší přidanou hodnotou, dobře se nám chytily sauvignony tropický a zelený," uvedl Vajčner. Za růstem zisku jsou podle něj i úsporná opatření ve firmě. Znovín letos i přes pozitivní výsledky nepočítá s vyplácením dividendy. Zisk chce investovat. Firma má dvě výrobní základny v Jaroslavicích a Příměticích, víno stáčí do lahví v Šatově, kde má i sídlo. 

Do Jaroslavic budou nyní směřovat největší investice v řádu desítek milionů korun. Vybavení provozu je tam už zastaralé. V Jaroslavicích Znovín dělal zejména červená vína. S těmi bude v moderně vybaveném provozu pokračovat, přidá ale také produkci bílých vín. V Jaroslavicích má Znovín také největší archiv vín v České republice. Řádově jde o 700 vzorků, mezi nimi i jedny z nejlepších ročníků z let 1947 a 1949. "V Jaroslavicích chceme zachovat i sekci malého vinaře. Dělají se tu vína ze Šobesu nebo aukční vína," uvedl Vajčner. 

Znovín Znojmo hospodaří na 459 hektarech vinohradů. Zajistí si tak asi 60 procent hroznů, které potřebuje, zbytek nakupuje. Firma vinohrady nakupuje až v posledních letech, ještě v roce 2011 jich měla pouze 20. "Myslím, že jsme udělali dobře, občas dokonce hrozny určitých odrůd prodáváme," uvedl Vajčner.

Znovín podle něj do budoucna počítá i s dalšími nákupy, tak, aby z vlastních zdrojů pokryl 80 procent potřeby hroznů. "Zbytek nám zajistí stálí partneři, kteří vinice kvůli nám vysadili, to chceme dál dokupovat," uvedl Vajčner. Firma spravuje i většinu historické vinice Šobes, kterou chce zařadit na seznam UNESCO. Letos na místě začne archeologický průzkum, který nutně předchází omlazení vinice. "Pokud se na místě něco u stánku, který tam máme, najde, necháme to odkryté," řekl Vajčner. 

Firma podle něj přivítala záměr státu omezit dovoz zahraničních sudových vín. Do budoucna by se mohlo prodávat pouze v označených baleních, která nelze znovu plnit. Domácí vinaři budou moct sudové víno prodávat kromě svých sklepů či prodejen i ve smluvních vinotékách. Smlouvy by však měla nově evidovat Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Podle Vajčnera jdou kroky ministerstva zemědělství správným směrem a Znovín vítá zejména posílení kontrol. Prodej sudového vína ale u Znovínu tvoří asi pouze deset procent produkce.

Hospodaření Znovínu Znojmo:

Rokvýnosy v mil. Kččistý zisk/ztráta v tis. korunprodej vína celkem v mil. litrů
2012253-273,7
201329576883,8
201425625,5572,9

Zdroj: Znovín Znojmo

Filip Vrána


Zdroj: ČTK, 20. 3. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 17:39