Agris.cz - agrární portál

Šampionem Znojemského koštu je Tramín červený od Znovínu

23. 3. 2015 | ČTK

Šampionem 26. ročníku výstavy vín Znojemský košt je Tramín červený 2013, výběr z hroznů od společnosti Znovín Znojmo. Porota vybrala vítěze z více než 500 vzorků vín, loni jich bylo v soutěži přes 600. Dnes organizátoři vyhlásili vítěze. Zahájili tak samotný košt ve štukových sálech Louckého kláštera ve Znojmě. ČTK to řekli pořadatelé. 

Tramín červený, který porotu zaujal nejvíce, už uspěl na řadě soutěží v zahraničí. Získal Znovínu například zlatou medaili z Mondiales des vins Canada 2014 nebo stříbrnou na soutěži Decanter v Londýně. "Vyniká obrovskou hladkostí a aromatičností od začátku až do konce, chuť neruší ani kyselinka," uvedl ředitel Znovínu Pavel Vajčner. 

Vítězný vzorek pochází z viniční trati U tří dubů v obci Tošíkovice. Znovín, který patří k největším tuzemským firmám, se podle Vajčnera Znojemského koštu účastní mimo jiné proto, aby měla firma srovnání s místními vinaři. "Chceme, aby viděli, že děláme dobrá vína. Testujeme si také, jak chutnají lidem a zákazníkům," uvedl Vajčner. 

Titul Krále vín Znojemského koštu letos získaly Vinné sklepy Lechovice za svou Pálavu z roku 2009. Nejlepším vínem drobného pěstitele je Tramín červený 2011, slámové víno od Vinařství Matouš. 

Znojemsko patří k tradiční vinařských oblastem. Celkem je v regionu kolem 1200 pěstitelů vinné révy. 


Zdroj: ČTK, 23. 3. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 22:31