Agris.cz - agrární portál

Počasí uspíšilo práce na polích v Ústeckém kraji

25. 3. 2015 | ČTK

Příznive počasí uspíšilo práce na polích v Ústeckém kraji. Ještě o něco dříve než vloni začali pěstitelé sít jarní obiloviny, které zaujímají zhruba stejnou plochu jako před rokem. Kvůli podmínkám pro získání evropských dotací se na polích zazelená také vojtěška. ČTK dnes o postupu prací informoval předseda Krajské agrární komory Ústeckého kraje Jaroslav Brožka.

V zemědělských regionech Litoměřicko a Lounsko první část jarních prací už skončila. "Sít se bude ještě ve vyšších polohách na Děčínsku, jinde už měli hotovo na konci února," řekl Brožka. "První etapa jarních prací, která spočívá v hnojení ozimých plodin a setí jarních, v podstatě skončila," doplnil. Pěstitele nyní čeká ošetření plodin proti plevelům a škůdcům a sít budou ještě kukuřici a slunečnici.

Úroda obilovin v Ústeckém kraji byla loni nejvyšší v novodobé historii kraje a druhá nejvyšší byla sklizeň cukrovky a řepky. "Výnos byl 3,5 tuny z hektaru řepky a 5,5 tuny z hektaru obilovin, navíc byly i dobré ceny, takže rok 2014 byl velmi úspěšný," zhodnotil ho Brožka. Řepka loni rostla na 22.826 hektarech polí a obiloviny na 89.235 hektarech. Letos budou údaje podle šéfa krajské agrární komory zřejmě podobné.

Novinkou pro zemědělce je nutnost nechat část polí ladem. Je to jedna z podmínek evropské dotace. "Loni byla částka 6000 korun na hektar jednotná pro všechny, letos dostanou dvě třetiny této částky a přidělení zbytku dotace bude záležet na splnění několika podmínek," řekl Brožka. Zemědělci, kteří obdělávají plochy do 35 hektarů, musejí pěstovat nejméně dvě plodiny, nad 35 hektarů už tři plodiny, část plochy musejí nechat ležet ladem, aby si půda odpočinula a načerpala nové živiny. "Nebo mohou pěstovat plodiny, které váží dusík," doplnil Brožka. Je tak pravděpodobné, že vedle pšenice a řepky se pole zazelenají například vojtěškou.

Právě získání dotací je pro zemědělce v jejich podnikání klíčové. "Bez dotací se zemědělství v Česku prakticky nedá dělat," konstatoval předseda krajské agrární komory, která připravila pro své členy v Ústeckém kraji na konec března a začátek dubna informační schůzky k dotacím.


Zdroj: ČTK, 25. 3. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 17:59