Agris.cz - agrární portál

Začíná vodácká sezona. Pracovníci Povodí připravili další zlepšení vybavenosti jezů, které jsou označované za nebezpečné

27. 3. 2015 | MZe ČR

Odemykáním většiny řek začne o tomto víkendu vodácká sezona. Na svoji letošní první cestu vyrazí například vodáci na Sázavě, Lužnici, horní Odře a Úhlavě. Pracovníci Povodí připravili se zástupci vodáků a Českým svazem kanoistů (ČSK) další zlepšení vybavenosti jezů, na nichž tyto státní podniky hospodaří a které jsou označované jako nebezpečné. Vybavení jezů konzultují zástupci Povodí i s Hasičským záchranným sborem, který nejčastěji tonoucí zachraňuje, a to nejen v případě vodáků.

Povodí zajišťují zejména osazování informačních výstražných tabulí a zabezpečovacích prvků, jako jsou výstupné žebříky, sklopné kruhy pro jištění záchranářů a vrhací záchranné kruhy pro laickou záchranu. Další opatření jsou nástupní a přenášecí místa pro vodáky, tedy schody a upravené zpevněné plochy, a rekonstrukce nebo budování nových vodáckých propustí. Tyto propusti byly postaveny například na jezech Jelení lávka v Českém Krumlově, buduje se na jezu v Černošicích a připravuje se třeba na Sázavě a Nežárce.

„Jen v rámci Povodí Vltavy šlo na zvýšení bezpečnosti v letech 2011 až 2013 zhruba 21 milionů korun, loni to bylo kolem 15 milionů. Na letošek a další roky plánujeme přibližně 28 milionů korun. Je třeba připomenout, že jezy jako vodní díla plní řadu vodohospodářských funkcí, nejsou primárně určeny ke splouvání. Jejich sjíždění je na vlastní nebezpečí, a proto by měl každý zodpovědně hodnotit stav případné překážky, velikost průtoku a další okolnosti,“řekl první náměstek ministra zemědělství Jiří Jirsa.

Povodí Labe na základě jednání se zástupci vodáků a ČSK do 15. 4. osadí 10 navržených jezů infotabulí se záchrannou házecí podkovou na laně pro laickou záchranu tonoucího. U vybraných 6 jezů, a to Zlíč a Viktorčin splav na Úpě, Janderov a Tuněchody na Chrudimce a Bakov a Kárané na Jizeře, instaluje do 30. 6. další prvky, jako výstupní žebříky a vázací prvky pro sebezáchranu, případně záchranu Hasičským záchranným sborem.

Jako pozitivní hodnotí spolupráci s vodáckými sdruženími, ČSK a Vodáckou školou záchrany i představitelé dalších Povodí. Dokončit migrační zprůchodnění jezu Černý Mlýn na Ohři, který označují vodáci jako nebezpečný, a také dolního jezu Loket letos plánuje Povodí Ohře. Po dokončení budou tyto jezy vybaveny kartáčovým rybím přechodem umožňující i bezpečné splutí pro vodáky. Opatření zvyšující bezpečnost na Ostravici ve Frýdku-Místku chce letos a příští rok vybudovat Povodí Odry. Náklady se přiblíží jednomu milionu korun.

Problémem jsou krádeže záchranných prvků. Aby mohly plnit svůj účel, musí být volně přístupné, a proto je nelze proti zlodějům zabezpečit. Necelý rok sloužily k záchraně tonoucích pěnové podkovy a lana například na nebezpečných jezech na Valašsku. Na nadcházející letní sezonu Povodí Moravy jezy znovu kompletně vybaví.

  • Radek Melichar
  • vedoucí Tiskového oddělení MZe

Zdroj: MZe ČR, 27. 3. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 22:28