Ministr zemědělství Jurečka: Od zítřka mají zákazníci konkrétnější informace o původu masa, které nakupují
31. 3. 2015 | MZe ČR
Od 1. dubna 2015 budou výrobci v celé Evropské unii povinně uvádět zemi původu u vepřového, drůbežího, skopového a kozího masa. Zatím to platilo jen u hovězího masa, ovoce, zeleniny a olivového oleje. Nařízení tak přispěje k lepší informovanosti zákazníků.
Nová pravidla pro značení vepřového, drůbežího, skopového a kozího masa nařizují výrobcům povinně uvádět údaje, v jaké zemi bylo zvíře chováno a v jaké poraženo. Zákazník se tedy dozví, jestli maso, které kupuje, pochází z České republiky, některé země EU anebo ze státu mimo EU.
„Veřejnost stále volá po lepší informovanosti při nákupu potravin a toto je další konkrétní krok. Pokud bylo zvíře chováno v jedné a poraženo v druhé zemi, musí výrobce uvést na etiketě nebo cedulce u prodejního pultu oba dva údaje. Když bylo zvíře chováno a poraženo v jednom státě, stačí, když výrobce zveřejní pouze údaj o původu zvířete,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.
Pro každý druh je stanovena konkrétní lhůta chovu, která musí být splněna, aby na etiketě mohlo být uvedeno, že zvíře bylo v dané zemi chováno. Například u drůbeže platí, že musí žít minimálně jeden měsíc v určité zemi.
Správnost údajů u čerstvého i mraženého masa budou kontrolovat inspektoři dozorových orgánů (Státní zemědělská a potravinářská inspekce a Státní veterinární správa). Za porušení povinnosti uvádět původ masa může výrobce zaplatit pokutu až deset miliónů korun.
- Hynek Jordán
- ředitel Odboru komunikace MZe
Zdroj: MZe ČR, 31. 3. 2015
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 14:59