Agris.cz - agrární portál

Rumunsko letos prudce sníží DPH na potraviny

8. 4. 2015 | ČTK

Rumunská vláda schválila snížení sazby daně z přidané hodnoty pro veškeré potravinářské produkty a služby na devět procent ze současných 24 procent. Oznámil to dnes rumunský premiér Victor Ponta. Změna, která vstoupí v platnost 1. června, má podle premiéra zajistit vznik nových pracovních míst a zlepšit životní podmínky chudých obyvatel.

Náklady na potraviny se podle agentury AP podílejí na celkových výdajích rumunských spotřebitelů zhruba třetinou. Snížení sazby, které ročně připraví státní pokladnu o zhruba pět miliard leu (31 miliard Kč), umožnily nečekaně vysoké daňové příjmy.

Vláda již dříve schválila plán na snížení základní sazby DPH ze současných 24 procent na 20 procent. Premiér dnes uvedl, že tento krok vstoupí v platnost od ledna příštího roku. Upozornil rovněž, že snižování daní konzultoval s Mezinárodním měnovým fondem, Evropskou komisí i rumunskou centrální bankou.


Zdroj: ČTK, 8. 4. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 10:20