Agris.cz - agrární portál

Plocha biovinic v ČR roste,přesahuje již 1000 ha

22. 4. 2015 | ČTK

Produkce biovín v Česku roste. Plochy ekologicky obhospodařovaných vinic vzrostly od roku 2010 zhruba pětinásobné a nyní přesahují tisíc hektarů. To je zhruba šest procent všech tuzemských vinic, podíl je srovnatelný s ostatními vyspělými evropskými zeměmi, například s Německem. Na tiskové konferenci to uvedl předseda Svazu integrované a ekologické produkce vína Ekovín Milan Hluchý.

"Mimořádně velký růst ze zhruba 200 na 1000 hektarů byl mezi roky 2010 až 2013," řekl Hluchý. V poslední době růst zpomalil. "Především z toho důvodu, že produkce je přeci jen dražší, náročnější a rizikovější," podotkl. V posledních dvou letech na rozdíl od předchozích let ministerstvo zemědělství navíc z finančních důvodů již dotačně nepodporovalo pěstitele, kteří do tohoto systému vstupují. Letos však byla podpora nových biovinařů obnovena, Hluchý proto odhaduje, že letos a v příštím roce přibude dalších 200 až 300 hektarů.

Biovíno lze vyrobit pouze z hroznů sklizených z certifikovaných vinic podle zásad ekologického zemědělství. K těm patří především používání čistě přírodních látek místo chemických pesticidů. K hubení škůdců se využívají například draví roztoči, bakterie nebo slunéčka.

Podle pěstitelů nejsou biovína na rozdíl od většiny bioproduktů dražší, než ceny běžně produkovaných vín. Podle Lukáše Rudolfského z Vinných sklepů Kutná Hora jsou přitom náklady na ekologickou produkci vína zhruba o desetinu vyšší než při konvenční pěstování, nižší naopak bývá hektarový výnos.

Nižší výnosy a vyšší náklady stát ekologicky hospodařícím vinařům podobně jako další bioproducentům kompenzuje vyššími dotacemi. Zároveň jsou pěstitelé kontrolováni ze jednou ze čtyř certifikačních organizací a státem.

Pěstitelé v Čechách a na Moravě podle ČSÚ loni sklízeli hrozny z 15.783 hektarů, zhruba o 130 ha větší plochy než v roce 2013. Hektarový výnos činil 4,03 tuny, proti předloňsku byl nižší o 0,74 tuny. Sklizeň vinných hroznů meziročně klesla o 15 procent na 63.533 tun.


Zdroj: ČTK, 22. 4. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 06:33