Agris.cz - agrární portál

První brahmanský býk v České republice

26. 4. 2015 | cschms.cz

Určitou raritou, v jinak rutinním průběhu výběrů a dražeb, byl včerejší výběr a následná aukce brahmanského býčka ZAFIRST Topangus z Rynoltic ET P (ZBR 5). Byť se pro tohoto plemeno v České republice zatím nevede plemenná kniha, býk prošel na OPB Cunkov, stejně jako ostatní býčci, standardním testem vlastní užitkovosti. Zafirst je v České republice zatím jediným zástupcem tohoto plemene, neboť z nakoupených embryí se narodil pouze on. Zafirst sice zatím nového majitele na včerejší dražbě nenašel, ale existují již zájemci, a to nejen z České republiky. Pokud nebude v nejbližší době prodán mimo ČR, mohl by se prezentovat i na červnové výstavě v Brně. 

Brahmanský skot je velké masné plemeno zebu. Pochází ze čtyř plemen zebu, které byly dovezeny z Indie do Spojených států v 19. století. Je to skot s vysokými denními přírůstky a dobrou kvalitou masa a podílel se na vytvoření dalších masných plemen, jako je Santa Getrudis, beefmaster, brangus či bradford. Mimo USA se chová také v Jižní Americe a v Austrálii, v Německu se sperma brahmanských býků využívá k převodnému křížení.

Brahmanský skot je zebu velkého tělesného rámce, trup je hluboký a široký, zvířata jsou dobře osvalená. Má výrazný hrb okrouhlého tvaru, který se u starších zvířat klopí nazad. Hlava je dlouhá, s nízko nasazenýma, dlouhýma a převislýma ušima, rohy jsou krátké a tlusté, směřující dozadu. Výrazný je velký visící lalok. Srst je krátká, nejčastěji stříbřitá až ocelově šedá. Je to výrazně masný skot s vysokými přírůstky, krávy se snadno telí, porodní hmotnost telat není velká. Je nenáročný, odolný proti nemocem a tolerantní vůči vysokým teplotám.


Zdroj: cschms.cz, 26. 4. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 14:06