Agris.cz - agrární portál

Slovensko ukládá vysoké pokuty prodejcům potravin

4. 5. 2015 | ČTK

Slovenské úřady začaly vysokými pokutami trestat obchodníky za jejich údajná pochybení při prodeji potravin. Patrně nejvyšší sankce, a to tři, každou ve výši jednoho milionu eur (27,5 milionu Kč), státní veterinární a potravinová správa (SVPS) zatím uložila maloobchodnímu řetězci Tesco - mimo jiné za prodej prošlých potravin. Vyplývá to z údajů, které SVPS zveřejnila na svém webu.

Inspektoři na Slovensku za nedostatky při prodeji či distribuci potravin obvykle vyměřují podnikatelům pokuty ve stovkách až tisících eur. Stát ale v minulosti výrazně zvýšil sankce v případě, že se firmy opakovaně dopustí vážných pochybení při výrobě nebo prodeji potravin. V takovém případě úřady musejí uložit pokutu od jednoho do pěti milionů eur (27,5 až 17,5 milionu Kč).

Vysoké sankce hrozí nejen za opakovaný prodej prošlých potravin, ale i například v případě výroby nebo prodeje zkažených potravin či potravinářských produktů bez označení alergenů.

Slovenská divize britského řetězce Tesco dostala vysoké pokuty za to, že ve třech svých prodejnách podle inspektorů opakovaně nabízela potraviny po uplynutí minimální trvanlivosti. Největší maloobchodní síť na Slovensku reagovala sdělením, že má pochybnosti o rozhodnutí inspektorů, a proto se vůči pokutám hodlá bránit u soudu.

Slovenská SVPS naposledy letos v dubnu potvrdila pokutu milion eur řetězci Tesco, když inspektoři našli v jedné z jeho prodejen na východě země mimo jiné šest druhů prošlých potravin v hodnotě zhruba 17 eur (asi 470 Kč) a také 29 kilogramů zkaženého ovoce a zeleniny. Prošlé potraviny a další nedostatky odhalili inspektoři ve zmiňované prodejně už na jaře minulého roku, za což Tesco tehdy dostalo pokutu 7000 eur.

Analytik Ľubomír Drahovský, který se věnuje slovenskému maloobchodu, zmiňované pokuty a zejména jejich výši kritizoval. Tesco podle něj prodává tak velký objem potravin, že odhalit nedostatky není žádným problémem. "Nejsou to ovšem závady, které by ohrožovaly spotřebitele. Klidně bychom je mohli najít v každé provozovně každého obchodního řetězce na Slovensku," řekl Drahovský listu Hospodárske noviny.

SVPS zveřejňuje na svém webu až pravomocná rozhodnutí o uložených pokutách slovenským podnikatelům. Pokud firmy ve správním řízení neuspěly s odvoláním vůči sankci, pravomocná rozhodnutí mohou ještě nechat prozkoumat soudem. Pokuty ve výši několika desítek tisíc eur dostaly na Slovensku i další maloobchodní sítě nebo menší prodejci.

Mezi zastánce vysokých pokut a pravidelných kontrol obchodníků, výrobců potravin a distributorů se na Slovensku řadí ministr zemědělství Ľubomír Jahnátek, který pravidelně informuje o zjištěných nedostatcích a uložených pokutách.

Slovensko v minulosti zvýšilo pokuty za pochybení obchodníků při prodeji potravin v reakci na výsledky kontrol, které v obchodech odhalily řadu nedostatků. Obchodníci se bránili tím, že zveřejněné statistiky nerozlišovaly případy prodeje nevyhovujících potravin například od prasklé dlažby ve skladech.


Zdroj: ČTK, 4. 5. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.05.2024 11:43