Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 4. 5. 2015

5. 5. 2015 | Agris

Babiš kupuje největšího polského výrobce rýžových oplatek

Fond Hartenberg má zájem také o koupi předního českého výrobce Hamé. Investiční fond Hartenberg, v němž má kapitál majitel Agrofertu a ministr financí Andrej Babiš, oznámil koupi další potravinářské firmy. Získal majoritní podíl v předním polském producentu zdravé výživy - firmě Good Food.

Slovensko ukládá vysoké pokuty prodejcům potravin

Slovenské úřady začaly vysokými pokutami trestat obchodníky za jejich údajná pochybení při prodeji potravin. Patrně nejvyšší sankce, a to tři, každou ve výši jednoho milionu eur (27,5 milionu Kč), státní veterinární a potravinová správa (SVPS) zatím uložila maloobchodnímu řetězci Tesco - mimo jiné za prodej prošlých potravin.

Soumrak biopaliv v Evropě? Naopak. Chystané omezení nahrává výrobcům typu Agrofert

Údajný kompromis dojednaný v Bruselu znamená čtvrtinový nárůst spotřeby bionafty a biolihu v Česku ještě v tomto desetiletí. V tuzemsku byl loni podíl biopaliv na spotřebě pohonných hmot 5,5 procenta, měřeno s ohledem na energetický obsah jednotlivých paliv. Na výrobě biopaliv vydělávají spíše velké zemědělské koncerny, i když i jejich zisky v této oblasti v posledních letech klesají.

Třeboňská rybniční krajina by se mohla stát památkovou zónou

Krajinná památková zóna Třeboňská rybniční krajina zahrnující 30 obcí by mohla vzniknout v příštím roce. Následně bude možná usilovat o zapsání na seznam UNESCO, uvedl v Třeboni ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Šlo by zhruba o 300 kilometrů čtverečních, oblast mimo jiné zahrnuje i rybníky Rožmberk a Svět.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.


Zdroj: Agris, 5. 5. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 21:16