Agris.cz - agrární portál

Prodejcům v Brně se nelíbí podmínky pro výběr míst na Zelném trhu

5. 5. 2015 | ČTK

Někteří prodejci ovoce a zeleniny upozorňují na pochybení, která podle nich vznikla koncem dubna při losování míst pro prodej na Zelném trhu a Moravském náměstí v Brně. Požadují proto prošetření přidělování míst, řekl ČTK předseda kontrolního výboru městské části Brno-střed a opoziční zastupitel Bohumil Straka (TOP 09), na kterého se stěžovatelé obrátili. Podle místostarostky Brna-středu Jasny Flamikové (SZ) si stěžují obchodníci, které radnice vyloučila kvůli pochybením při žádostech nebo závazkům vůči úřadům.

Zelný trh, kde v minulosti desítky prodejců nabízely své produkty, se otevře v červnu po roční rekonstrukci za téměř 70 milionů korun. Na Straku se obrátilo osm obchodníků. "Podle nich nebylo losování v souladu s podmínkami žádosti," uvedl Straka. Záležitost proto projedná v kontrolním výboru a bude o ní hovořit s tajemníkem úřadu Petrem Štikou. Podle opozičního zastupitele Jindřicha Zechmeistera (ČSSD) některým prodejcům vadí netransparentní výběr uchazečů. "Některým prodejcům na úřadě řekli, že se mohou přihlásit pouze na Zelný trh, nebo na Moravské náměstí, ale přihláška na obě místa není možná. Jiní uchazeči se však na obě místa přihlásili a získali je," řekl Zechmeister.

Flamiková s tím však nesouhlasí. "Zaznamenali jsme tři žadatele, kteří chtěli místa jak na Zelném trhu, tak na Moravském náměstí. Kvůli tomu jsme je vyřadili," uvedla. Starosta Brna-středu Martin Landa (Žít Brno) však připouští, že se do obou lokalit mohla dostat jedna rodina. "Pokud jsou v rodině dva živnostníci, manžel si požádal na jednom místě a manželka na druhém, mohli získat místa obě," uvedl Landa. Podle něj by zamítnutí žádosti kvůli rodinným vztahům mohlo být diskriminační. "Také není vždy možné tyto vazby rozklíčovat," podotkl Landa.

Flamiková doplnila, že pokud někdo splnil potřebné podmínky, městská část ho vyřadit nemohla. "Vyřadili jsme ale takové zájemce, kteří nabízeli jiný sortiment jako například keramiku, dali žádost po termínu nebo měli závazky vůči úřadu a problémy s Českou obchodní inspekcí nebo potravinářskou inspekcí. Právě tito prodejci se nyní nejvíce ozývají a stěžují si," dodala Flamiková.

Zelný trh se od loňského jara opravuje. Nové podmínky pro výběr obchodníků zavedlo nové vedení radnice v Brně-středu složené z Žít Brno, ANO, lidovců a zelených. "Dříve se skupovalo zboží od velkých překupníků a to bylo pro malé prodejce demotivační. Proto jsme zavedli nová pravidla, abychom malé prodejce podpořili," uzavřela Flamiková.     


Zdroj: ČTK, 5. 5. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 16:49