Agris.cz - agrární portál

Značku Regionální potravina má devět výrobků z hradeckého kraje

10. 5. 2015 | ČTK

Značku Regionální potravina v Královéhradeckém kraji v letošním šestém ročníku soutěže získalo devět výrobků. Mezi oceněnými jsou například Bohuslavická vepřovka ze zemědělského podniku ZEPO Bohuslavice, syrové kravské mléko z Agrodružstva Lhota pod Libčany či povidlový koláč od Libora Obešla. O značku Regionální potravina se letos ucházelo 103 produktů od 29 výrobců. ČTK to sdělil Ivo Konopa z hradecké Agrární komory, která soutěž v regionu koordinuje.

Značka Regionální potravina patří do kampaně, jejíž pomocí ministerstvo zemědělství seznamuje spotřebitele s potravinami z jednotlivých krajů. Ocenění mají od odborné poroty získávat regionální výrobky vysoké jakosti a výjimečných chuťových vlastností. Značku mohou na čtyři roky dostat pouze malé a střední firmy, které mají nejvýše 250 zaměstnanců.

O značku výrobci soutěžili v devíti kategoriích, nejsilnější zastoupení měly masné výrobky, pekařské výrobky a kategorie mléčných výrobků. "Přihlášené výrobky se vyznačovaly vysokou kvalitou. Je vidět, že výrobci mají o udělení loga Regionální potravina značný zájem," uvedl Konopa. V hradeckém kraji může označení nyní užívat asi 40 produktů, v celé ČR jich je necelých 500.

V hradeckém kraji není, s výjimkou cukrovaru České Meziříčí a výrobce dětské výživy Nutricia Deva, potravinářská firma celostátního významu. Velké potravinářské podniky po roce 1989 většinou skončily, z větších zůstaly například masokombináty Skaličan a Jičín či pivovar Primátor Náchod. Skončily mlékárny v Hradci Králové, Josefově, Trutnově, Novém Bydžově a Jičíně, pivovar v Hradci Králové, masokombináty v Březhradě a Vamberku či konzervárny Koli Holding z Nového Města nad Metují.

Oceněné výrobky v soutěži Regionální potravina 2015 v Královéhradeckém kraji:

 Kategorie:Oceněný výrobek a výrobce:
1.Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených masBohuslavická vepřovka ZEPO Bohuslavice, a.s.
2.Masné výrobky trvanlivéSkalický uherák SKALIČAN a.s.
3.Sýry včetně tvarohuSmetánkový mls - čoko poleva Jiří Pácha
4.Mléčné výrobky ostatníSyrové kravské mléko Agrodružstvo Lhota pod Libčany
5.Pekařské výrobky včetně těstovinKoláč sváteční s povidlovou náplní Libor Obešlo
6.Cukrářské výrobky včetně cukrovinekBabiččina kostka KVÍČEROVSKÁ PEKÁRNA spol. s r.o.
7.Alkoholické a nealkoholické nápojeLitobořský mošt - jablko a jahoda 3l Jiří Pelikán
8.Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované forměIndiánské borůvky s fruktózou KAND s.r.o.
9.OstatníKapr filet uzený pikant Rybářství Chlumec nad Cidlinou, a.s.

Zdroj: Regionální Agrární komora Královéhradeckého kraje


Zdroj: ČTK, 10. 5. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 23:49