Agris.cz - agrární portál

Poslanci TOP 09 navrhli zrušení zákona o významné tržní síle

11. 5. 2015 | ČTK

Poslanci opoziční TOP 09 navrhli zrušit zákon, který má chránit dodavatele před praktikami obchodních řetězců. Norma, kterou v minulosti prosadila nyní vládní ČSSD, má podle předkladatelů záporný dopad na trh a zvyšuje byrokracii. Sněmovna přitom začala koncem dubna projednávat vládní novelu zákona o významné tržní síle, jež má hlavně odstranit nejasnosti vyplývající ze současného znění. Zpřesňuje pojem významné tržní síly a nahrazuje pojem potravinářské a zemědělské produkty pojmem potravina, který se používá v evropských předpisech.

Pravicoví poslanci, podle nichž nemá zákon smysl, se o jeho zánik pokoušeli už v minulosti. V minulém volební období podali návrh na zrušení normy poslanci František Laudát (TOP 09) a Jaroslav Plachý (ODS). Podporu tehdejší vlády ODS, TOP 09 a LIDEM ale nezískali a Sněmovna o návrhu před rozpuštěním nerozhodla.

Nyní navrhují zrušení zákona Laudát a předseda poslanců TOP 09 a Starostů, bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. Zákon podle nich nepřináší žádné pozitivní efekty, znejišťuje účastníky trhu, dopadá jen na obchodníky a problematický je i jeho vztah k evropským normám.

"Vzhledem k aktuální situaci na českém maloobchodním trhu se předkladatel domnívá, že nejlepší regulace trhu bude žádná regulace," napsali autoři v důvodové zprávě. Platný zákon může podle nich mimo jiné zvyšovat náklady obchodníků, snižovat kvalitu, omezovat nabídku a chránit ekonomicky neefektivní dodavatele.

Ke Kalouskově a Laudátově předloze se nejprve vyjádří vláda. Rozhodnou o ní zákonodárci.

Vládní novela, jejíž projednávání poslanci v úvodním kole přerušili, kromě jiného ruší šest příloh zákona s osmi desítkami skutkových podstat zneužití významné tržní síly, zneužití definuje obecněji. Významná tržní síla bude podle novely takové postavení odběratele, v jehož důsledku si může vynutit bez spravedlivého důvodu výhodu vůči dodavatelům v souvislosti s nákupem potravin. Zneužitím významné tržní síly bude například uplatňování plateb a jiných protislužeb za to, že odběratel zařadí potraviny do prodeje. Předloha zavádí i pojem nákupní aliance, což bude jakákoli forma spolupráce odběratelů.

Řetězcům nyní hrozí za zneužití tržní síly pokuta až deset milionů korun nebo trest v hodnotě deseti procent z obratu. Dosud jsou známy dvě sankce, které za porušení zákona uložil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Před dvěma lety dal řetězci Kaufland pokutu zhruba 22 milionů korun, loni řetězci Globus asi sedm milionů korun. Postih Kauflandu řeší soud, sankce vůči Globusu není pravomocná.


Zdroj: ČTK, 11. 5. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 18:28