Agris.cz - agrární portál

Pivovar Carlsberg ve čtvrtletí prohloubil ztrátu

12. 5. 2015 | ČTK

Dánský pivovar Carlsberg v prvním čtvrtletí prohloubil ztrátu na 90 milionů dánských korun (330,6 milionu Kč) z 67 milionů DKK ve stejném období předchozího roku. Na hospodaření firmy má negativní dopad nejistota a nestabilita na trhu v Rusku. Na provozní úrovni však firma vykázala zisk, který překonal očekávání díky růstu objemu prodeje v západní Evropě a v Asii, uvádí se v dnešním firemním prohlášení.

Provozní zisk bez mimořádných položek stoupl o 46 procent na 661 milionů DKK. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali v průměru zisk 595 milionů korun. Tržby se zvýšily o 4,4 procenta na 13,47 miliardy DKK. Objem prodeje se snížil o jedno procento

Carlsberg je jedničkou na ruském trhu. Ruský trh však v prvním čtvrtletí podle firmy klesl o devět procent. Carlsberg již v zemi zavřel dva pivovary a snížil kapacitu produkce o 15 procent. Firmě se podařilo částečně zmírnit pokles objemu prodeje v Rusku zvýšením cen. Čisté příjmy Carlsbergu ve východní Evropě však i tak klesly o 30 procenta kvůli vývoji směnných kurzů.

Pivovar potvrdil dosavadní výhled na celý letošní rok. Provozní zisk bez zahrnutí vlivu změn směnných kurzů a prodejů a nových akvizic se má zvýšit o pět až devět procent.

Carlsberg je čtvrtým největším producentem piva na světě. Mezi jeho nejznámější značky patří Carlsberg, Tuborg, San Miguel či Kronenbourg. V České republice Carlsberg loni koupil jednapadesátiprocentní podíl v Žateckém pivovaru. Dánská společnost už také řadu let úzce spolupracuje s Budějovickým Budvarem. Ten je od června 2007 výhradním dovozcem Carlsbergu do České republiky. Carlsberg se naopak stará o prodej produktů Budvaru na některých zahraničních trzích.


Zdroj: ČTK, 12. 5. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 09:35