Agris.cz - agrární portál

Sněmovna odmítla konec daňové podpory biopaliv

20. 5. 2015 | ČTK

Sněmovna dnes odmítla návrh na ukončení daňového zvýhodnění biopaliv k letošnímu 30. červnu. V novele zákona o spotřebních daních naproti tomu schválila zdanění surového tabáku spotřební daní a také možnost nižších kaucí pro distributory pohonných hmot. Zákon nyní zamíří do Senátu.

Návrh na ukončení podpory biopaliv obsahovaly dva totožné pozměňovací návrhy, které předložili exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) a poslanec vládního hnutí ANO Karel Rais. Chtěli tak sladit český zákon s právem EU, protože k letošnímu 30. červnu končí dosavadní program podpory biopaliv, který v minulosti schválila Evropská komise. Kalousek svůj návrh stáhnul a hlasovalo se o Raisově návrhu. Pro ukončení daňové podpory biopaliv hlasovalo 52 poslanců, zapotřebí jich bylo 88.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO), který je v souvislosti s podporou biopaliv jakožto majitel skupiny Agrofert kritizován kvůli možnému střetu zájmů, zaujal k návrhu neutrální stanovisko a při hlasování o něm se zdržel. S ukončením podpory ale vyslovil již dříve souhlas. "Souhlasím s ukončením daňové podpory biopaliv, protože už nechci poslouchat Kalouskovy lži a demagogii. Stát nebude dotovat vysokoobjemová biopaliva a ušetří 1,5 miliardy ročně. Zaplatí to občané a přepravní firmy v cenách. Poděkovat můžou Kalouskovi," řekl před dvěma týdny Hospodářským novinám.

Vláda loni schválila nový program podpory biopaliv. Předložila v souvislosti s tím kontroverzní návrh zákona, který podporu biopaliv prodlužuje. Poslanci by se jím měli zabývat v prvním čtení dnes odpoledne. Tento návrh ale čelí kritice. Jeho odpůrci tvrdí, že podpora bude sloužit skupině Agrofert.

Schválená novela zákona o spotřebních daních má také umožnit, aby kauce pro prodejce pohonných hmot klesly z 20 milionů na deset milionů korun. Zavedení kaucí bylo jedním z opatření proti daňovým únikům. Ústavní soud však loni ustanovení s platností od července letošního roku zrušil. Podle soudu má být kauce odstupňována, aby zohledňovala situaci menších distributorů. Unie nezávislých petrolejářů návrh na snížení sazby již dříve uvítala. Distributoři pohonných hmot budou moci podle novely o snížení kauce žádat při splnění stanovených podmínek.

Schválená novela také uvaluje plošně spotřební daň na surový tabák. Zdaňovat se bude stejně jako tabák ke kouření, tedy sazbou 1896 Kč za kilogram. Současně s tím novela zavádí registr osob, které s takovým tabákem nakládají. Má to pomoci omezit daňové úniky, které vznikají při výrobě nezdaněných tabákových výrobků. Surový tabák může sloužit k jejich produkci.


Zdroj: ČTK, 20. 5. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 18:06