Agris.cz - agrární portál

Babišovy Kostelecké uzeniny jsou v zisku 34 milionů

21. 5. 2015 | E15 on line

Čtyřleté období mnohamilionových ztrát jednoho z největších výrobců uzenin s tradicí sahající do období první republiky loni skončilo. Kostelecké uzeniny z potravinářského impéria miliardáře a ministra financí Andreje Babiše totiž vydělaly 34 milionů korun čistého. A to i přes pokles tržeb o necelých pět procent na zhruba 5,2 miliardy korun.

„Zisk výrazně přesáhl plánovanou hranici,“ řekl deníku E15 generální ředitel Jan Hanuš, který dosedl na post šéfa firmy po letech střídání manažerů před třemi lety. Hrubý zisk firmy, kterou Babiš koupil v roce 2006, loni dosáhl částky přesahující sto milionů. „Proto jsme se rozhodli preventivně s ohledem na nestabilní situaci a válečný stav na Ukrajině oprávkovat veškeré pohledávky vůči ukrajinské dceřiné společnosti Latorica, a snížili tak zisk o 68 milionů na výsledných 34 milionů. S výsledkem loňského roku jsme tedy velmi spokojeni a přesáhl naše očekávání,“ dodal.

Předloni dosáhly tržby Kosteleckých uzenin 5,49 miliardy, loni to bylo asi o necelých pět procent méně. „Je to dáno především převedením importního sortimentu do sesterské firmy Procházka. Jinak byl vývoj tržeb víceméně stabilní i přes pokračující redukci sortimentu,“ poznamenal Hanuš.

Dostat firmu do zisku byl hlavní cíl při nástupu Hanuše do čela firmy. V letech 2012 a 2013 proto podnik prošel velkou restrukturalizací, jejíž součástí bylo například výrazné snížení počtu výrobků z devíti set na 550 či omezení počtu pracovníků. Roli hrála i lepší koordinace činnosti s uzenářskými firmami jako Zedníček či Procházka, které přibyly do Babišova impéria. Jak Hanuš již dříve uvedl, na loňském výsledku se zhruba ze čtyřiceti procent projevil přínos snižování nákladů a ze šedesáti procent pak právě lepší obchodní činnost.

Dušan Kütner, redaktor deníku E15


Zdroj: E15 on line, 21. 5. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 09:55