Agris.cz - agrární portál

Vzácný tenkozobec opačný se objevil na Plzeňsku

21. 5. 2015 | Moravský ornitologický spolek

V polovině května se na rybníce Výsovák u obce Chocenice vyskytl jeden z nejkrásnějších bahňáků, který u nás vzácně hnízdí pouze v jižních Čechách a na jižní Moravě. Objevil jej zde Jan Haber, ornitolog a pozorovatel ptáků z Nepomuku. Jde o historicky první doložený výskyt tohoto druhu v okrese Plzeň jih a o teprve druhé pozorování v Plzeňském kraji.

Tenkozobec opačný je černobíle zbarvený bahňák velikosti racka chechtavého. Jeho zvláštností je dlouhý a velmi tenký zobák, který má na rozdíl od ostatních ptáků otočený špičkou vzhůru. Právě podle svého zvláštního zobáku dostal jméno – tenkozobec opačný. Video tenkozobce si můžete prohlédnout na videokanále Moravského ornitologického spolku: https://youtu.be/6ucKk8yrTtM .

Pozorování tenkozobce opačného je pro každého ornitologa o milovníka přírody velkou událostí. Pozorovatelé ptáků jezdí za tímto vzácným druhem na jižní Moravu, nebo do jižních Čech, kde vzácně hnízdí pouze několik párů. Tenkozobci hnízdí na zemi, většinou na dně vypuštěného rybníka. V hnízdě mívají čtyři vajíčka a o mláďata pečují 35 až 40 dní. Vzhledem k tomu, že se na Plzeňsku zdržuje pouze jeden pták, tak se nedá očekávat, že by zde došlo k zahnízdění tohoto vzácného druhu.

Výskyt tenkozobce opačného v Plzeňském kraji považují ornitologové za raritu a za zcela výjimečnou a jedinečnou událost. Předchozí pozorování je z roku 1956, kdy se zdržoval jeden tenkozobec na Kovčínském rybníce u Kovčína v okrese Klatovy.

Jiří Šafránek

Kontakt na ornitologa Jana Habera z Nepomuku: 603 163 384


Zdroj: Moravský ornitologický spolek, 21. 5. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 06:51