Agris.cz - agrární portál

Sněmovna znovu odložila schvalování novely o tržní síle

22. 5. 2015 | ČTK

O osudu vládní novely zákona o významné tržní síle, kterou chce pravicová opozice zamítnout či nechat přepracovat, rozhodnou poslanci nejdříve příští středu odpoledne. První kolo schvalování předlohy, které začalo koncem dubna, dnes znovu přerušili na základě dohody sněmovních frakcí.

Novela má podle vlády pomoci lépe ochránit dodavatele před praktikami obchodních řetězců. Návrh mimo jiné zpřesňuje pojem významné tržní síly a jejího zneužití nebo zavádí i pojem nákupní aliance, což bude jakákoli forma spolupráce odběratelů. Také aliancím má zneužití tržní síly hrozit postih.

"Cílem této novely je dosažení takové právní úpravy, která bude efektivnější, snáze aplikovatelná a přispěje ke zkvalitnění podnikatelského prostředí v České republice," obhajoval předlohu předseda vlády a ČSSD Bohuslav Sobotka. Odmítl tvrzení o zbytečnosti novely. Podle něj i řada dalších zemí EU zákonem upravuje vztahy mezi dodavateli a prodejci.

Přepracování předlohy navrhovala poslankyně TOP 09 Věra Kovářová. Podle ní by norma měla upravovat pravidla chování nejen řetězců, ale zejména velkých dodavatelů potravin. Po přijetí novely by podle poslankyně mohli "mít ještě větší sílu", zatímco "malí přijdou na buben". Konkrétnější byl její stranický kolega Michal Kučera, podle něhož předloha směřuje k posílení skupiny Agrofert vicepremiéra Andreje Babiše.

Proti navrhovaným změnám se staví Svaz obchodu a cestovního ruchu. Již dříve varoval, že novela může zdražit potraviny a že z jednostranné regulace budou těžit hlavně dodavatelé. Podle potravinářů můžou potraviny naopak zlevnit, pokud řetězce sníží své marže. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) naopak zastává názor, že kdo se chová na trhu férově, nebude mít s tímto zákonem problém.

K důvodům předložení novely patřilo mimo jiné to, že dosavadní vymezení pojmu významné tržní síly dává podle antimonopolního úřadu možnost minimálně dvojího výkladu. Šest příloh zákona, kde je uvedeno asi 80 skutkových podstat, způsobuje podle něj nepřehlednost a špatnou orientaci v zákoně. Novela těchto šest příloh ruší a zneužití významné tržní síly definuje obecněji.

Zneužitím této síly má být například uplatňování plateb a jiných protislužeb za to, že odběratel zařadí potraviny do prodeje. Někteří obchodníci vyžadují například tzv. regálné za to, že zboží umístí na lepším místě v obchodu. Dalším případem bude také sjednávání nebo uplatňování smluvních podmínek, které vytvářejí výraznou nerovnováhu v právech a povinnostech dodavatele a odběratele.


Zdroj: ČTK, 22. 5. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.04.2024 19:51