Agris.cz - agrární portál

V Novém Městě n. Mor. chtějí včelaři víc stromů a kytek pro včely

25. 5. 2015 | ČTK

Včelaři v Novém Městě na Moravě požádali radnici, aby při vysazování veřejné zeleně dávala přednost medonosným rostlinám a stromům, kupříkladu lípám, před čistě okrasnými. Kvalita medu je podle včelařů v této části Vysočiny i díky čistému ovzduší velice dobrá. Včelám ale ubývá pastva, protože na loukách roste jen tráva bez květin. Starosta Michal Šmarda (ČSSD) ČTK řekl, že se takové výsadbě nebrání, pokud nepůjde o hustě obydlené části města. 

"Med jako regionální produkt z Novoměstska je už dneska dobrá značka, myslím, že bychom tomu vyjít vstříc měli," řekl Šmarda. 

Novoměstská organizace Českého svazu včelařů má 160 členů s 1500 včelstvy. "Samozřejmě, musí se dbát na to, aby ty stromy nebyly třeba na sídlišti, aby včely neohrožovaly lidi," řekl její předseda Pavel Kaláb. Stromy vhodné pro včely by podle něj ale mohly třeba lemovat cesty kolem města. Včelaři chtějí oslovit i zahrádkáře a farmáře. "Naši zemědělci zatravňují travou, která včelám nic nedává, zelená Sahara tomu říkáme. Nikde ani kytička, ta včela si tam nemá co vzít," řekl. 

Zahrádkáře se letos včelařům podařilo oslovit v nedaleké Bobrové s 900 obyvateli, a to prostřednictvím školních dětí. Do včelařského kroužku vedeného Ivanou Řezníčkovou jich chodí 22. "Namíchali jsme balíčky s jednoletou medonosnou směsí na výsadby do zahrádek. Ohlas to mělo veliký," řekla. Směs obsahovala třeba semena svazenky a komonice, rozdáno jí bylo skoro osm kilogramů. Podle Řezníčkové potřebují včely větší pestrost květů, nevystačí pouze s řepkou. Není to důležité jen kvůli množství medu, ale i kvůli jeho kvalitě a zdraví včelstev. 

Iniciativu včelařů na Novoměstsku chválí vedení Českého svazu včelařů. Podle předsedy Karla Brücklera se včelaři postupně vracejí k tomu, co dělali jejich dědové. Tedy začínají se starat o výsadbu vhodných keřů a stromů, aby včely měly v sezoně dost vody, pylu a nektaru. Svaz také jedná s ministerstvem zemědělství o způsobu zatravňování půdy. "Rádi bychom dosáhli stavu, kdy zemědělec bude motivován pro výsadbu rostlin přínosných pro hmyz a včely," řekl předseda. 

Na celé Vysočině svaz loni na podzim evidoval 4517 včelařů, kteří se starali o 56.197 včelstev. V minulém roce od nich získali 737.710 kilogramů medu a 24.304 kilogramů vosku. 

Věra Stejskalová


Zdroj: ČTK, 25. 5. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 16:02