Agris.cz - agrární portál

AFP: Britským tradičním pubům v ohrožení svítá naděje

25. 5. 2015 | FinančníNoviny.cz

V Británii denně zaniknou čtyři puby. Obránci tohoto národního kulturního dědictví spoléhají, že nový zákon a vzestup minipivovarů dokáže tuto tendenci zvrátit, píše agentura AFP.

Pub, skutečná národní instituce vedle královny a fish and chips, v posledních letech velmi utrpěl. Ničí ho tvrdá konkurence supermarketů, zákaz kouření ve veřejných prostorech a pokles spotřeby alkoholu. Ta se díky kampaním zaměřeným na prevenci zneužívání alkoholu snížila od roku 2004 o 18 procent.

Když se někdy v sobotu večer projdete centrem měst v Anglii, Skotsku nebo ve Walesu a vidíte na chodnících velké skupiny ochlastů, mohli byste o tom pochybovat. "Nikdy nebyly puby tolik ohroženy," prohlašuje však sdružení na obranu pubů Campaign for Real Ale, které spočítalo, že každý týden skončí 29 zařízení.

Proti této tendenci se puby snaží bojovat ze všech sil. Zejména se mění na gastro-puby, které nabízejí jídelníček, jenž se neomezuje jen na tradiční mastné párky.

Reálná naděje vzešla z nového zákona, který vstoupil v platnost letos v březnu. Ten skoncoval se systémem starým 400 let, kdy výměnou za snížené nájemné, které vyměřovaly velké podniky majitelům pubů, museli tito majitelé od nich kupovat piva za ceny vyšší než tržní.

To jistě umožňovalo otevřít si pub s počátečním kapitálem desetkrát nižším, než byla norma, tedy s asi 20.000 librami (asi 760.000 Kč) oproti běžným 250.000 liber (9,5 milionu Kč), vysvětluje prezidentka British Beer&Pub Association Brigid Simmondsová.

Časem však majitel pubu, dušený vysokou cenou piva, ztrácel a spotřebitel nakonec s ním. Navíc tu docházelo kvůli řetězcovému systému k jakési uniformitě, kdy většina pubů často nabízela stejná piva a stejné jídlo.

Simon Clarke, spolumajitel Eagle Ale House na jihu Londýna, soudí, že mu nový zákon, schválený parlamentem přes odpor premiéra Davida Camerona, umožní rozšířit a zlepšit nabídku. "Hodně lidí přišlo o své puby, ale pokračovali v boji za tuto změnu," říká.

Puby dnes mohou svobodně nakupovat pivo a díky tomu se v Británii podobně jako v dalších evropských zemích objevilo mnoho minipivovarů.

Například v módní čtvrti na jihovýchodě Londýna Bermondsey využívají podnikatelé této tendence a rekonstruují staré opuštěné lokály. Zde také Will Horsfall založil pivovar UBrew, který dává své zařízení k dispozici pivovarům všech rozměrů.

"Londýn měl před 20 lety smutnou kulinářskou pověst, ale dnes se stal jedním z evropských měst, kde se jí nejlépe. Myslím, že pivo půjde stejnou cestou," prohlašuje. "Lidé pijí více pro radost z chuti piva než z alkoholu. O pivu se začíná mluvit jako o vínu: hodnotí se různé odrůdy či sklizně," dodává.

Podle Rogera Protze, novináře specializujícího se na pivo a puby, je růst minipivovarů především reakcí na nadvládu nadnárodních společností. "Příliš dlouho jsme pili průmyslově vyráběná piva, která světoví giganti produkovali jen pro zisk. Dnes lidé vyhledávají něco jiného a tomu se říká chuť," říká.

Autor: ČTK

www.ctk.cz


Zdroj: FinančníNoviny.cz, 25. 5. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.04.2024 23:35