Agris.cz - agrární portál

V Německu roste zájem o fairtradové výrobky

26. 5. 2015 | ČTK

V Německu rychle roste zájem o výrobky prodávané v duchu fair trade, tedy s ohledem na podporu producentů v rozvojových zemích. Loni dosáhl obrat tohoto odvětví 827 milionů eur (22,6 miliardy Kč) a meziročně se zvýšil o čtvrtinu. ČTK o tom informovala společnost TransFair.

Fair trade je způsob obchodu, jehož cílem je podpora pěstitelů, řemeslníků a dalších pracovníků z rozvojových zemí Afriky, Asie a Latinské Ameriky. Fairtradové produkty bývají dražší než ostatní. Zákazník má ale jistotu, že je vypěstovali či vyrobili lidé za důstojných podmínek a za spravedlivou odměnu, na výrobě se nepodílely děti a byla ekologicky šetrná.

Z fairtradových výrobků je v Německu nejoblíbenější káva, které se loni prodalo 13.000 tun za 332,6 milionu eur (9,1 miliardy Kč). Na druhém místě jsou květiny, obrat obchodu s nimi dosáhl 118,8 milionu eur (3,3 miliardy Kč). Fairtradových banánů se v Německu prodalo 51.500 tun za 92,4 milionu eur (2,5 miliardy Kč).

Banány rovněž patřily mezi nejrychleji rostoucí oblasti fairtradového obchodu, když se jich meziročně prodalo o 60 procent víc. Nejvíc se zvýšil zájem o fairtradový med, kterého se loni prodalo 900 tun, více než trojnásobek množství z roku 2013.

"Povědomí o fair trade roste. Jeho symbol zná 83 procent Němců a 95 procent důvěřuje kvalitě těchto výrobků," uvedl šéf společnosti TransFair Dieter Overath. Podle něj ale německý trh s fairtradovými výrobky stále má potenciál k růstu. "Díky dobré dostupnosti a široké nabídce utratili Němci za fairtradové výrobky průměrně deset eur na osobu. V Británii a ve Švýcarsku však spotřebitelé vydávají za fairtradové výrobky třikrát až čtyřikrát víc," uvedl.

Fairtradové výrobky pronikají i na český trh. Podle organizace Fairtrade Česko a Slovensko utratili čeští zákazníci loni za tyto produkty zhruba 203 milionů korun, což je o 17 procent více než v předchozím roce.


Zdroj: ČTK, 26. 5. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 17:42