Agris.cz - agrární portál

Na světě hladoví stále méně lidí, ale je jich ještě 795 milionů

27. 5. 2015 | ČTK

Navzdory trvajícím ozbrojeným konfliktům a přírodním katastrofám se daří snižovat počet lidí trpících hladem. Vyplývá to z dnešní zprávy tří agentur OSN, k nimž patří také Organizace pro výživu a zemědělství (FAO). Na Zemi nyní trpí hladem 795 milionů lidí, což je o 167 milionů méně než před deseti lety. Před čtvrtstoletím na Zemi hladověla více než miliarda osob.

V roce 2000, kdy žilo na planetě šest miliard lidí, byly stanoveny rozvojové cíle tisíciletí (MDG). Tehdy se k lidem, kteří neměli k dispozici dostatek potravin, řadilo 626 milionů osob. Světová populace se od té doby rozrostla na sedm miliard lidí.

V rámci MDG se stanovil cíl snížit do 15 let množství hladovějících o polovinu. Tento úkol splnilo 72 ze 129 rozvojových zemí. Z dnes vydané zprávy, která nese název Stav dostupnosti potravin ve světě v roce 2015, vyplývá, že nejvíc hladovějících osob žije v jižní Asii. Na tento region připadá 281 milionů hladovějících.

Poměr hladovějícího obyvatelstva k ostatním je nejhorší v subsaharské Africe, kde nemá dostatek jídla 23 procent lidí. Podíl na tom mají trvající vojenské konflikty. Zatímco v roce 1990 trpělo potravinovou krizí 12 afrických států, teď je jich 24 a z nich 19 se s ní potýká více než osm z minulých deseti let.

Na zprávě se kromě FAO podílel Světový program pro výživu (WFP) a Mezinárodní fond pro zemědělský rozvoj (IFAD). Konstatovaly největší pokrok v Jižní Americe, kde dnes hladoví pouze pět procent lidí. Úspěchy zaznamenaly také země střední a jihovýchodní Asie a rovněž severní Afriky.

Ke zlepšení situace nestačí pouhý ekonomický růst zemí, ale celkové zlepšení tamní situace. Vlády podle agentur musejí investovat do sociálních programů, do rozvoje zaměstnanosti, distribuce potravin, zdravotní péče i vzdělání. Celosvětově nastává příznivá situace, a to díky všeobecně dobré úrodě a nízkým cenám ropy. Ceny potravin se blíží pětiletému minimu.

Zpráva také poskytuje údaje, z nichž vyplývá, že 15 milionů hladovějících lidí připadá na rozvinuté státy.


Zdroj: ČTK, 27. 5. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 06:54