Agris.cz - agrární portál

ČR má nově nejnižší stupeň rizika nemoci šílených krav

28. 5. 2015 | ČTK

Světová organizace pro zdraví zvířat (OIE) snížila České republice úroveň rizika pro takzvanou nemoc šílených krav, odborně nazývanou bovinní spongiformní encefalopatie (BSE). Dnes o tom informovala agentura Reuters. Riziko je nyní na nejnižší možné, "zanedbatelné" úrovni. Stejně hodnocené jsou nově Francie, Irsko, Švýcarsko, Kypr a Lichtenštejnsko.

Země, které mají riziko pro BSE "zanedbatelné", musejí doložit, že poslední nakažená kráva se na jejich území narodila před více než 11 lety.

"V mezinárodním obchodu mnoho zemí trvá na omezení obchodní výměny se zeměmi, které mají nějakou úroveň rizika," uvedla Karin Schwabenbauerová z OIE, co je hlavní výhodou zařazení do kategorie "zanedbatelné riziko".

BSE decimovala především chovy v Británii, a to koncem 90. let. Kvůli pozření nakaženého masa v Evropě zemřelo více než 100 lidí. Všichni z nich se nakazili lidskou formou BSE, takzvanou Creutzfeldt-Jakobovou nemocí (CJD), které je nevyléčitelná a smrtelná.


Zdroj: ČTK, 28. 5. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 03:02