Agris.cz - agrární portál

Vinohrady ve Velkých Bílovicích hlídají tři meteostanice

28. 5. 2015 | ČTK

Vinaři ve Velkých Bílovicích na Břeclavsku letos začali využívat k ochraně vinic tři meteostanice. Mají je včas varovat před zhoršením klimatických podmínek, například před dešti a následným příchodem plísní, které vinice zasáhly loni. ČTK to řekli zástupci vinařů.

Velké Bílovice jsou jednou z největších vinařských obcí v zemi. Loni tam meteostanice testovali, letos je mají už v provozu. "Meteostanice nám hlásí řadu údajů. Sledujeme hlavně sumu srážek a vlhkost ve vinici. Jakmile hodnoty dosáhnou určitých hodnot, je třeba okamžitě zbystřit a zasáhnout. V tu chvíli totiž úrodu ohrožuje plíseň," uvedl Stanislav Hrabal ze spolku Velkobílovičtí vinaři.

Vinná réva je podle odborníků velice citlivá a nedá se přesně odhadnout, kdy nastane zlomový okamžik, který rozhodne o kvalitě úrody. "Zatím jsme na začátku. Dosud jsme úspěšně překonali období, kdy by mohly úrodu poškodit zimní nebo jarní mrazíky," uvedl viceprezident Svazu vinařů Josef Svoboda. Podle něj budou vinaři nyní potřebovat zejména teplé počasí, sucho a dostatek slunce. Nastupující období květu rozhodne o tom, kolik bobulí bude v hroznu.

Sklizeň vinných hroznů v Česku loni meziročně klesla o 15 procent na 63.533 tun. Vyplývá to z údajů, které dnes na svém webu zveřejnil Český statistický úřad. Podle výkonného ředitele Svazu vinařů ČR Martina Půčka dosáhne produkce vína z poslední sklizně zhruba 500.000 hektolitrů, přibližně o čtvrtinu méně než v předchozím roce. Hlavním důvodem byly deště v období dozrávání hroznů.


Zdroj: ČTK, 28. 5. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 01:53