Agris.cz - agrární portál

Počty kuřat na maso se snižují, loni jich ubylo 25 milionů

29. 5. 2015 | ČTK

Počty kuřat chovaných na maso loni v tuzemsku klesly o necelých 25 milionů kusů. Uvádí to Zpráva o činnosti v oblasti ochrany zdraví zvířat v roce 2014, kterou dnes zveřejnila Státní veterinární správa (SVS). Loni podle ní bylo v Česku 120,973 milionu masných kuřat, zatímco o rok dříve 145,257 milionu. Celkem bylo loni chováno a zkontrolováno 133,871 milionu kurů.

"Stavy drůbeže se snižují z důvodu, že k nám jde dovozové maso za lepší cenu. A obchodní řetězce sáhnou po něm. Ubližuje to domácím chovatelům," řekla dnes ČTK předsedkyně představenstva Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá. Podle ní dokážou například polští producenti dovézt do Česka levnější maso kvůli větším dotacím. Podle Dlouhé například dostávají peníze i na samotný transport masa. "Nikdo nerozšiřuje, spíš slyšíte, že chovatelé končí," dodala.

Jak říkají údaje tržního informačního systému ČR, za loňský rok se do republiky dovezlo 97.084 tun drůbežího masa, jater a drobů.

Chovatelé drůbeže můžou v ČR čerpat peníze z tzv. nákazového fondu, kde by letos mělo být na ozdravení prasat a drůbeže 950 milionů korun. V loňském roce nákazový fond disponoval 921 miliony korun.

Zemědělci budou moci letos také začít žádat o peníze z Programu rozvoje venkova na roky 2014 až 2020, ve kterém bude na podporu investic v zemědělských podnicích 330 milionů eur (kolem devíti miliard korun).

Některých opeřenců ale v loňském roce přibylo. Podle veterinární správy se v ČR například zvýšil počet chovaných krůt o téměř 600 tisíc kusů na 1,038 milionu zvířat.

Údaje Českého statistického úřadu (ČSÚ) k poslednímu prosinci loňského roku mluví naopak o růstu počtů kuřat. Podle nich se meziročně zvýšil o 316 tisíc kusů, v chovech jich bylo 21,13 milionu.

"Údaje uváděné ČSÚ jsou stavem k určitému datu. Naopak naše zpráva uvádí počet všech zvířat, u kterého se v daném roce kontrola zdraví prováděla. Konkrétně u kuřat na maso, tzv. brojlerů, využíváme počet kuřat v hejnech, která byla v konkrétním roce vyšetřena v rámci programu tlumení salmonel. V něm se vyšetřují všechna hejna určená k porážce na jatkách," vysvětlil mluvčí SVS Petr Pejchal.


Zdroj: ČTK, 29. 5. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 17:27