Agris.cz - agrární portál

Kaufland v SR prý protiprávně žádá příspěvky, firma to popřela

29. 5. 2015 | ČTK

Slovenští potravináři podezírají přední maloobchodní řetězec Kaufland z nekalých praktik. Od dodavatelů prý protiprávně vyžadoval příspěvek k výročí svého podnikání na Slovensku. Případ má prověřit ministerstvo zemědělství. Řetězec odmítl, že by postupoval protiprávně. Kaufland provozuje síť prodejen také v ČR, kde předloni dostal vysokou pokutu od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Slovenská zemědělská a potravinářská komora (SPPK) upozornila, že Kaufland požaduje od slovenských výrobců potravin úhradu mimořádného poplatku z důvodu přípravy oslav 15. výročí působení řetězce na Slovensku. V některých případech prý šlo v eurech o šestimístnou částku. Poplatky měly být podle SPPK uhrazeny do konce května, kdy Kaufland bude uzavírat nové smlouvy se svými dodavateli. "SPPK tvrdí, že zaplacení poplatku, který společnost Kaufland použije k financování své vlastní akce, nepředstavuje žádnou službu a ani žádnou protihodnotu, kterou Kaufland poskytne svým dodavatelům," uvedla komora.

Kaufland nekalé praktiky vůči slovenským dodavatelům popřel. "Kaufland odmítá tvrzení SPPK o tom, že by v této věci porušil zákon," reagoval řetězec. Potvrdil ale, že oslovuje své dodavatele, aby se dobrovolně zúčastnili akce, která je určena zákazníkům obchodní sítě u příležitosti výročí zahájení jejího podnikání na Slovensku.

Bratislava v reakci na stížnosti slovenských potravinářů a zemědělců v minulosti schválila zákon, který má chránit dodavatele potravin před nepřiměřenými praktikami obchodníků. Norma například zakazuje obchodním řetězcům inkasovat od dodavatelů potravinářských produktů různé poplatky bez poskytnutí protislužby. V případě provinění hrozí obchodníkům pokuta až 300.000 eur (8,2 milionu korun).

Slovenští potravináři opakovaně upozorňují, že zastoupení jejich produkce na pultech řetězců na Slovensku se dlouhodobě snižuje a drží se pod hranicí 50 procent z nabídky obchodních sítí.

V Česku dostal Kaufland v roce 2013 za zneužití významné tržní síly pokutu 22,13 milionu korun. Firma prý porušila zákon, když sjednávala s nadpoloviční většinou svých dodavatelů zemědělských a potravinářských produktů platební lhůty delší než 30 dní a platby takto i realizovala.


Zdroj: ČTK, 29. 5. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 15:50