Agris.cz - agrární portál

Humpolecký Bernard vydá za rozšíření kvasných kapacit 30 mil. Kč

29. 5. 2015 | FinančníNoviny.cz

Rodinný pivovar Bernard v Humpolci rozšiřuje skoro o pětinu své kvasné kapacity. Zaplatí za to kolem 30 milionů korun. V pivovaru byla zjara postavena nová budova pro další dvě mohutné nerezové nádrže, tanky, z nichž každá má objem přes 2000 hektolitrů. Bernard je potřebuje kvůli stoupající výrobě loni zavedené novinky, svrchně kvašeného piva, řekl dnes ČTK mluvčí pivovaru Zdeněk Mikulášek.

"Do provozu budou nové tanky uvedeny během léta," uvedl Mikulášek. Doplnil, že kvůli optimálnímu průběhu výroby svrchně kvašeného piva se objem těchto nádrží dá využít jen asi ze dvou třetin.

Tanky dlouhé 14,5 metru převezly do Humpolce dvě nákladní soupravy od jejich výrobce, jímž je královéhradecká firma ZVU Strojírny. Šlo o nadměrný náklad - jedna souprava měřila přes 28 metrů. Kvůli osazení nádrží do připravené budovy s odkrytou střechou přijel do pivovaru velký jeřáb. Ve spodní části budovy pak budou ještě namontována přívodní potrubí a další potřebná technologie.

Bernard vaří nepasterizované, nefiltrované a kvasnicové pivo a také čtyři druhy nealkoholického piva. Minulý rok přibylo první nové pivo druhu Ale, které je na rozdíl od dosavadní produkce humpoleckého pivovaru svrchně kvašené. Pivovar tehdy uvedl, že pivo Ale začal průmyslově vyrábět jako první v Česku.

Výstav Rodinného pivovaru Bernard dlouhodobě stoupá. V prvním čtvrtletí tam bylo uvařeno 54.926 hektolitrů piva, o 14 procent více než ve stejném období minulého roku. I loňská produkce byla rekordní, představovala 265.000 hektolitrů piva Bernard. Pivovar kvůli tomu své výrobní kapacity postupně modernizuje. Loňské investice stály 130 milionů Kč.

Autor: ČTK

www.ctk.cz


Zdroj: FinančníNoviny.cz, 29. 5. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 14:44