Agris.cz - agrární portál

Vláda asi odmítne návrh TOP 09 na zrušení zákona proti řetězcům

30. 5. 2015 | ČTK

Vláda ve středu zřejmě odmítne návrh místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska a poslance této strany Františka Laudáta na zrušení zákona o významné tržní síle. Vyplývá to z návrhu stanoviska pro středeční jednání vlády. Ve stanovisko mimo jiné stojí, že vláda považuje právní regulaci významné tržní síly za nezbytnou pro zamezení existujících praktik, a to zejména obchodních řetězců.

Řetězce jako subjekty s významnou tržní sílou podle vlády prosazují neoprávněně takové obchodní podmínky, které vedou k podnákladovým cenám dodavatelů. Z každodenní praxe Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže je prý také zřejmé, že dodavatelé do obchodních řetězců nemají žádnou možnost o obchodních podmínkách vyjednávat.

Vláda poukazuje i na to, že veřejnoprávní regulace upravující ochranu proti zneužití ekonomické závislosti je běžná i v jiných zemích.

Předkladatelé naopak tvrdí, že zákon, který v minulosti prosadila nyní vládní ČSSD, má záporný dopad na trh a zvyšuje byrokracii. "Vzhledem k aktuální situaci na českém maloobchodním trhu se předkladatel domnívá, že nejlepší regulace trhu bude žádná regulace," napsali v důvodové zprávě. Platný zákon může podle nich mimo jiné zvyšovat náklady obchodníků, snižovat kvalitu, omezovat nabídku a chránit ekonomicky neefektivní dodavatele.

Bez ohledu na stanovisko vlády dostane poslaneckou předlohu k projednání Sněmovna. Poslanci už nyní projednávají v prvním čtení vládní novelu tohoto zákona, která má naopak zákon zpřesnit.

Úvodní kolo projednávání Sněmovna už třikrát přerušila. I v této debatě zaznívají argumenty, že zákon je zbytečný a křiví trh.


Zdroj: ČTK, 30. 5. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 13:07