Agris.cz - agrární portál

Reuters: Malí producenti potravin v USA pronikají do supermarketů

1. 6. 2015 | ČTK

Malí výrobci potravin ve Spojených státech kdysi museli celá desetiletí pracovat na tom, aby si získali potřebné množství fanoušků pro své výrobky. V poslední době ale čím dál víc soukromých hráčů přechází z garáže do velkého obchodu s potravinami za méně než pět let, neboť klesá množství překážek pro vstup do potravinářského průmyslu. Tento trend je viditelný všude - od bezlepkových a biopotravin po tradičnější sortiment. 

Pro malé společnosti je díky smluvním výrobcům snazší produkovat potraviny levněji. Dostupnost digitální reklamy jim pak umožňuje se zaměřit na určité klienty bez velkých výdajů za marketing, upozorňují odborníci z odvětví. 

Stále více velkých prodejců potravin chce mít specializované, menší značky, které spotřebitelé považují za zdravější. Doufají, že se jim tak podaří přilákat více zákazníků. 

"Nikdy v historii nebylo tak snadné pro potravinářskou firmu nebo nového výrobce bioproduktů dostat své výrobky do regálů," řekl výkonný viceprezident prodeje a marketingu společnosti Nature's Path Foods Arjan Stephens, jehož cituje agentura Reuters. Soukromý producent snídaňových biocereálií byl založen v roce 1985 a trvalo mu téměř dvě desetiletí, než pronikl do předních maloobchodů. 

Například u zmrzlin prodej některých významných amerických značek slábne. Na to si ale nemůže stěžovat menší výrobce mražených dezertů Arctic Zero. Jeho produkty bez tuku, laktózy a lepku pocházejí ze stroje umístěného v garáži ve městě Temecula v Kalifornii. Arctic Zero se dostal mezi prestižní maloobchodní značky v roce 2013, kdy získal místo v mrazácích firmy Kroger, pouhé tři roky po svém založení. V současnosti produkty firmy prodává také Wal-Mart Stores, Whole Foods a Amazon.com. 

Podle konzultačních firem IRI a Boston Consulting Group se malým a středně velkým producentům spotřebního zboží podařilo od roku 2009 ukrást z tržeb velkých firem v USA asi 18 miliard dolarů (440,3 miliardy Kč) a snížit jejich podíl na trhu o dva procentní body. V samotném roce 2014 pak snížily velkým výrobcům podíl o 0,7 procentního bodu. 

Zpráva firmy Euromonitor International pak ukázala, že podíl velkých producentů potravin General Mills a Kellog na trhu loni ve srovnání s rokem 2012 klesl, a to o 0,3 procentního bodu a 1,9 procentního bodu. Naopak podíl soukromé značky Clif Bar & Co. stoupl o jeden procentní bod a další malé značky Kind o 2,1 procentního bodu. Podíl malých firem se stále zvyšuje právě díky tomu, že se jim daří získat více prostoru v regálech masových maloobchodů. 

Ale nemyslete si, že dostat se do regálů obchodů Target nebo Kroger je jednoduché. Předně konkurence na trhu roste. Počet firem vystavujících na oblíbeném obchodním veletrhu Natural Products Expo West, kde se výrobci potravin mohou dostat do kontaktu s nákupčími maloobchodních řetězců, podle organizátora veletrhu od roku 2005 stoupl o 74 procent na 2768. 

Mnoho velkých potravinářských firem se také pouští do protiútoku. Přestávají používat umělé přísady ve svých známých značkách, vytvářejí nové, zdravější produkty, nebo kupují značky přírodních a biopotravin, které se osvědčily. 

Výrobce potravin také stále omezují některé překážky, které musí zdolat, aby uspokojili velké prodejce. Jednou z nich jsou poplatky, které si často velcí prodejci účtují za umístění v regálech. Tyto náklady mohou jít do stovek tisíců dolarů. Obchodníci sice mohou ustoupit od těchto poplatků, pokud je to pro ně zajímavá kategorie výrobků nebo novinka, kterou doufají přilákat další zákazníky, mohou mít ale zase jiné nároky. Mohou třeba po firmě požadovat, aby změnila obal výrobků, což může být pro výrobce nákladné. Arctic Zero nedávno obdržela žádost, zda by mohla na své produkty dávat pečeť, aby bylo zřejmé, že produkt doposud nikdo neotevřel. Firma nyní tento krok zvažuje a jedná se svými smluvními výrobci, protože jí může stát stovky tisíc dolarů. 


Zdroj: ČTK, 1. 6. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 16:38