Agris.cz - agrární portál

Včely hladoví. Kvůli anglickým trávníkům

1. 6. 2015 | Denik.cz

Z krajiny se vytrácí druhová pestrost rostlin. Včelaři si proto stěžují na nedostatek včelí pastvy. Na vině je podle nich nevhodná zemědělská výroba, ale také stále větší oblíbenost anglických trávníků, takže v zahradách chybějí květiny.

Včelaři na Novoměstsku se začali snažit alespoň o částečnou nápravu. V Novém Městě na Moravě se chtějí domluvit 
s radnicí na kontrolované výsadbě městské zeleně. „Požádáme vedení města, aby s námi konzultovalo skladbu vysazovaných rostlin a stromů," řekl šéf Základní organizace Českého svazu včelařů v Novém Městě na Moravě Pavel Kaláb.

Včelaři by ve městě třeba uvítali více lip, a to ne jeden druh, ale hned několik. Jednotlivé druhy lip totiž kvetou 
v různou dobu, takže včely mají možnost pastvy v delším časovém úseku. A stejně tak výsadba květinových záhonů se má podle včelařů řídit jasně danými pravidly, která upřednostní rostliny vhodné pro včelí pastvu.

„Najít kompromis ale nebude snadné, už třeba s ohledem na alergiky," upozornil starosta Nového Města Michal Šmarda s tím, že prostor pro další kvetoucí rostliny 
a stromy je třeba hledat v okrajových částech města.

Výsadba rostlin

Aktivně už s úbytkem kvetoucích stromů a ostatních rostlin v krajině bojuje včelařský kroužek, který funguje při základní škole v Bobrové. „Uveřejnili jsme ve zpravodaji výzvu, že nabízíme k zasetí na záhon jednoletou směskvětin, které produkují dostatek pylu. Směs zajišťuje pestrost druhů i dlouhou dobu kvetení, takže je pro včely kvalitním zdrojem pylu s vysokým obsahem kyselin, které navíc potlačují infekci moru včelího plodu," uvedla vedoucí včelařského kroužku Ivana Řezníčková. Zájemci si mohli směs semen pylodárných rostlin zdarma vyzvednout v bobrovské knihovně.

Na sáčku se semeny od včelařů v Bobrové je i krátký popis s vysvětlením, o co vlastně jde. „Jedna dávka stačí na malý záhon. Květiny, které na něm vyrostou, budou na včely působit také ozdravně," nechala se slyšet Ivana Řezníčková.

Směs rostlin si vyzvedlo a naselo také všech dvacet dva malých včelařů, kteří kroužek v Bobrové navštěvují. „Zájem byl velký, namíchali jsme asi šest kilogramů směsi. Někteří si toho brali více, oseli třeba i menší políčko," řekla Ivana Řezníčková.

Včelaři si stěžují na jednodruhovou pastvu. Kvůli ní čekají včelstva takzvaná hladová období, kdy jeden rostlinný druh odkvete a na jiný zatím marně čekají. „V přírodě chybí klasické louky s kopretinami, zvonečky a dalšími lučními květy, které jsou pro včely nejlepší. A je to problém 
i zahrádek. Namísto květinových záhonů jsou všude anglické trávníky. Proto je každý květinový záhon pro včely dobrý," řekla Ivana Řezníčková.

Malí včelaři v Bobrové jsou neobyčejně aktivní. Na školní zahradě vznikla malá včelí farma s pěti úly. A pravidelně se tam také koná vyhodnocení soutěže Zlatá včela, které se účastní děti ze včelařských kroužků z celé Vysočiny. Naopak novoměstští včelaři si na nedostatek mladých stěžují. „Děti nám chybějí, v kroužku jich nyní máme pět, v minulosti jsme jich měli o dvacet více," podotkl Pavel Kaláb.

Autor: Redakce


Zdroj: Denik.cz, 1. 6. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 12:13