Agris.cz - agrární portál

ČIŽP udělila pokutu 1,5 mil.Kč za těžbu dřeva na Mladoboleslavsku

1. 6. 2015 | ČTK

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) udělila pokutu 1,5 milionu korun firmě INSETA, která loni v červnu a červenci nelegálně těžila dřevo ve Dnebohu na Mladoboleslavsku. Firma nelegální těžbou vážně ohrozila životní prostředí v lesích, informovala dnes ČTK mluvčí inspekce Radka Burketová. Firma je v likvidaci, ČTK se nepodařilo její zástupce kontaktovat.

Podle ČIŽP firma při těžbě porušila hned několik paragrafů lesního zákona. Společnost podle Burketové vytěžila 700 metrů krychlových dřeva a překročila tak limit těžby přibližně o 170 metrů krychlových. Navíc těžila v místech vedle už vytěžených ploch, takzvaných holin, což je také zakázáno. Na jedné z ploch nezákonně těžila v porostu mladším 80 let, kde navíc provedla necitlivé zásahy.

Letos v lednu inspekce s firmou zahájila správní řízení o pokutě za ohrožení životního prostředí v lesích. "Jedná se o případ, který nemá svojí závažností, rozsahem a způsobem provedení obdoby a podle toho je stanovena i výše pokuty. Poškozeny byly všechny funkce lesa," uvedl ředitel ČIŽP Erik Geuss. Podle něj se touto těžbou změnila vlhkost a schopnost lokality zadžet vodu. "Dá se také předpokládat, že bude docházet k ohrožení okolních porostů bořivým větrem," doplnil Geuss.

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) loni za nelegální těžbu dřeva uložila pokuty v celkové výši 4,5 milionu korun.


Zdroj: ČTK, 1. 6. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 16:15