Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 2. 6. 2015

3. 6. 2015 | Agris

Zemědělský svaz: Státní podpora plochu řepky neovlivňuje

Výměra pěstované řepky nesouvisí se státní podporou, vliv má spíše cena komodity. V rozhovoru s ČTK to řekl předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha. I přes zvyšující se státní podporu biopaliv, která by letos měla činit 1,7 miliardy korun, totiž plocha řepky v Česku v roce 2015 nepřekročí rekordní hranici 400.000 hektarů, jak tomu bylo v letech 2012 a 2013.

Stát nakoupí mléko nejméně za 150 milionů, uspět mohou i zahraniční firmy

Stát chystá krok, který by mohl mlékárnám alespoň trochu pomoct v době, kdy se potýkají s vysokými zásobami neprodaného zboží. Správa státních hmotných rezerv vypíše v nejbližších týdnech tři velké tendry na nákup mléčných výrobků s předpokládanou cenou přes 150 milionů korun. Mlékárny ale zatím nejásají.

Boj s erozí vázne. Bude ještě co chránit?

Jestli půjde ochrana půdy v Česku před erozí a dalšími neblahými vlivy stejným tempem jako dosud, mohlo by se stát, že v budoucnu už nebude co chránit. S trochou nadsázky by se tak dala interpretovat zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu, který se rozhodl prověřit nakládání s penězi, jež jsou určeny právě na pozemkové úpravy na ochranu půdy, jako jsou například obnova remízků, toků, biokoridorů a dalších.

Rozhodnutí o odebrání značky kvality KLASA

Státní zemědělský intervenční fond, na základě zprávy o nevyhovujícím výsledku kontroly plnění požadavků stanovených pro značku KLASA u společnosti P R O M E G A spol. s r.o., rozhodl o odebrání značky kvality KLASA u výrobku Hruška (100% ovocná šťáva) ke dni 29. května 2015.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 


Zdroj: Agris, 3. 6. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 13:37