Agris.cz - agrární portál

Centralizace lesnického softwaru bude stát 16,5 milionu

3. 6. 2015 | ČTK

Lesy ČR chtějí vylepšit svůj softwarový systém, plánují proto přejít na novější aplikaci Seiwin 5. Podle předkládací zprávy materiálu, který ve středu projedná vláda, bude změna stát 16,5 milionu korun. Náklady na dodávku a úpravy systému Seiwin zatím od roku 2000 stály 79,68 milionu korun. Podle studie Lesů ČR je výhodnější zlepšit stávající systém, než si kupovat úplně nový od jiné firmy.

Systém vznikal postupně. Nyní je provozovaný ve zhruba 105 lokalitách, které však používají starší aplikaci než centrála. Podle zprávy, kterou předkládá na jednání vlády ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), je upgrade systému bezpodmínečně nutný.

"V současné době využíváme verzi 3. Jde o lokální aplikaci, v níž se data složitě centralizují, takže získáváme ekonomická data se zpožděním," řekla ČTK mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová. Podle ní po vylepšení systému dojde ke zjednodušení správy. "Předpokládáme, že všechny postupy by měly být centralizovány na konci roku 2016," dodala.

Aplikace Seiwin se zabývá lesnickým hospodářským plánem, ale i výrobou a mzdami. V rámci obchodu zahrnuje aplikace na fakturaci a odbyt, obsahuje i programy pro účetní a majetkovou evidenci, poskytuje centrální přístup k databázím.

IT zakázky pro Lesy ČR jsou dlouhodobě mediálně sledované, v minulosti se o ně zajímala i policie. Například letos v lednu obvinila čtyři lidi v souvislosti s veřejnými zakázkami podniku Lesy ČR na informační technologie. Podle serveru Aktuálně.cz se trestní stíhání údajně týká zakázek za více než miliardu korun, které od státního podniku dostaly v letech 2008 a 2009 firmy dynn a Time Import. Šéf firmy dynn Jiří Pantoflíček už dříve všechna podezření ale odmítl. Na přelomu roku 2014 pak všechna práva a povinnosti vyplývající z původních smluv uzavřených s firmami dynn a Time Import byly převedeny na společnost ITTI, s.r.o, coby právního nástupce.


Zdroj: ČTK, 3. 6. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 13:07