Agris.cz - agrární portál

Na Slavnostech piva v Č.Budějovicích bude stovka pivovarů

3. 6. 2015 | ČTK

Stovka vystavovatelů se představí od pátku do soboty na českobudějovických Slavnostech piva. Po Táboře je druhou největší akcí tohoto druhu v Česku. Do degustátorské soutěže 19. ročníku přihlásili výrobci téměř 300 druhů piv a návštěvníci z nich budou moci ochutnat přibližně polovinu. Novinářům to dnes řekli organizátoři. Loni na slavnosti přišlo přes 15.000 lidí. Jejich součástí je devátý ročník soutěže o značku kvality Chutná hezky.Jihočesky.

"Tradiční degustační soutěž Pivo České republiky 2015, jež se letos koná podevatenácté, probíhá v 19 kategoriích, z toho 18 je podle druhů piva, jíž se účastní zhruba padesát výrobců. Jsou to malé i velké subjekty, respektive 11 českých minipivovarů a zhruba 38 velkých pivovarů," řekl ČTK Alois Srb ze spolupořádající agentury Revel. Podruhé bude vyhlášen i absolutní vítěz.

V porotách zasednou lidé s patřičnou kvalifikací, a to výrobní ředitelé, sládci, vedoucí laboratoří a další odborníci. "Úkol degustátora není snadný, hodnotí nejen čirost, pěnu či chuť, těch vlastností, které každý v tom pivu vyhledává, je celá řada, na to mají tabulky," popsal Srb anonymní degustace, jejichž garantem je inspekční TÜV SÜD Czech s.r.o.

Při Slavnostech piva se opět uskuteční soutěž regionálních potravin "Chutná hezky. Jihočesky." O ocenění touto značkou usiluje v devátém ročníku rekordních 166 produktů rozdělených do 11 kategorií. "Neobvykle velká konkurence se letos sešla v kategorii mlékárenských výrobků. Tu tvoří pestrá kolekce dobrot z kravského, kozího a ovčího mléka," řekla ČTK ředitelka krajské agrární komora Hana Šťastná. Vyhlášení vítězů bude v sobotu v 11:30 v Pivovarské zahradě. Součástí bude veřejná degustace. K dobré náladě budou hrát country kapely.

Slavnosti piva začínají na výstavišti v pátek v poledne, v sobotu v 10:00 a trvají do půlnoci. Základní vstupné je 40 korun, dvoudenní šedesát.

Jaroslava Mikešová


Zdroj: ČTK, 3. 6. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 04:16